Fem nya professorer vid Konstnärliga fakulteten

Nyhet: 2008-04-25

Fredagen den 25 april installeras fem nya professorer vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet. Bland de nya professorerna märks bland andra skådespelerskan Gunilla Röör och Ronnie Hallgren, vd för Göteborgs stadsteater.

Installationen av Konstnärliga fakultetens nya professorer sker under den stora professorsinstallation som Göteborgs universitet genomför varje år. Professorsinstallationen är den årliga ceremoni då universitetets rektor välkomnar de nya professorer som tillkommit föregående kalenderår. Ceremonin hålls under festliga förhållanden i Konserthuset i Göteborg.

Nya professorer vid Konstnärliga fakulteten

Ronnie Hallgren

Födelseår: 1948
Ronnie Hallgren utbildade sig vid Dramatiska Institutet och var 1974–1993 verksam som regissör vid Malmö Stadsteater, Radioteatern och SVT i Malmö. 1994–2005 var han vd/teaterchef för Regionteater Väst. Han är sedan 2005 vd/teaterchef för Göteborgs Stadsteater. Han ingick som ledamot i regeringens kommitté för jämställdhet inom scenkonsten och är sedan 2007 ordförande i Dansmuseets styrelse.

Ronnie Hallgren är från 1 februari 2007 förordnad till professor i scenisk gestaltning med inriktning mot jämställdhet inom scenkonsten vid Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Karin Johansson

Födelseår: 1964
Karin Johansson är född i Värnamo och har avlagt en magisterexamen i smyckekonst vid HDK. Hon har medverkat vid ett stort antal utställningar såväl i Sverige som internationellt och är knuten till några av världens främsta gallerier inom området. Hon finns representerad i samlingar i såväl Sverige som internationellt. Hon är en av initiativtagarna till hnoss som startade 1997, ett galleri för internationell smyckekonst, och har byggt upp ett stort internationellt nätverk inom området.

Karin Johansson är från 1 juli 2007 förordnad till adjungerad professor i smyckekonst vid Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Bengt Lundin

Födelseår: 1945
Bengt Lundin är född i Stockholm och utbildade sig vid Stockholms universitet och vid Kungliga Musikhögskolan. Han har varit verksam som lärare i musikteoretiska ämnen vid KMH och vid Musikhögskolan i Göteborg sedan 1974. Han har också arbetat med konstnärligt utvecklingsarbete, bland annat kompositionsseminarier och projektet Synestesi. Han är också verksam som tonsättare och medlem i Föreningen Svenska Tonsättare.

Bengt Lundin är från 1 december 2007 förordnad till professor i musikteori vid Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Gunno Palmquist

Födelseår: 1948
Gunno Palmquist är född i Norra Hestra och studerade vid Musikhögskolan i Göteborg 1969–1973 där han 1975 blev lärare i körsång och ensembleledning. Han har varit ledare för bland annat Symfoniska kören och Gösta Ohlins Vokalensemble. Gunno Palmquist leder också Wermlandsensemblen och har även anlitats som dirigent för den nutida ensemblen Gageego.

Gunno Palmquist är förordnad från 1 mars 2007 till professor i kör och kördirigering vid Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Gunilla Röör

Födelseår: 1959
Gunilla Röör är utbildad vid Scenskolan i Stockholm 1983–86. Hon anställdes 1986 vid Unga Klara, Stockholms Stadsteater, och långfilmsdebuterade 1988 med Livsfarlig film. Hon har belönats med Guldbaggen för bästa aktris i filmerna Freud flyttar hemifrån och Sommaren och nominerades för bästa biroll Beck – sista vittnet. Förutom tv- och kortfilmsproduktioner har hon ägnat sig åt pedagogik vid bland annat Teaterhögskolan i Stockholm och Stockholms elementära teaterskola.

Gunilla Röör är från 1 juli 2007 förordnad till adjungerad professor i scenisk gestaltning med inriktning mot filmskådespeleri vid Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

För mer information om professorsinstallationen

Artikeln publicerades först på: konst.gu.se

Sidansvarig: Erika Hoff|Sidan uppdaterades: 2018-09-11