Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fokus på havs- och vattenmiljöfrågor när Kronprinsessan besöker Göteborg

Nyhet: 2019-01-24

Foto: Raphael Stecksén, Kungahuset.se

Den 30 januari besöker Kronprinsessan Victoria Göteborgs universitet och Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg. I fokus för Kronprinsessans besök står flera viktiga miljöfrågor, bland annat marin nedskräpning, mikroplaster, Östersjöns status, nya miljökrav för vattenkraften och fiskerikontroll i skyddade områden.

Under besöket på Göteborgs universitet träffar Kronprinsessan prefekt Henrik Aronsson, professor i växtmolekylärbiologi, och Bethanie Carney Almroth, docent i ekotoxikologi, bägge vid institutionen för biologi och miljövetenskap.

Bethanie Carney Almroths forskning handlar om miljöeffekter av plaster och plastrelaterade kemikalier i akvatiska organismer. Hon fokuserar i första hand på förekomst och effekter av mikroplaster i fiskar i den svenska miljön.

Kronprinsessan får ta del av pågående forskning kring mikroplaster och kemikalier. Bethanie Carney Almroth arbetar även inom olika lösningsinriktade satsningar i Norden, till exempel Ren Kustlinje-projektet, och kommer att berätta om behovet av brett samarbete för att lösa miljöproblem.

På Havs- och vattenmyndigheten träffar Kronprinsessan generaldirektör Jakob Granit och flera medarbetare för att få fördjupad information om myndighetens arbete.

Havsplanering. Havs- och vattenmyndigheten har regeringens uppdrag att ta fram förslag till statliga havsplaner som visar hur havet ska användas hållbart. I mars presenteras förslag till tre havsplaner – en för Västerhavet, en för Östersjön och en för Bottniska viken.
Östersjöns status. Övergödning är ett fortsatt stort problem även om tillförseln av näringsämnen minskar. Tillståndet för torsken är också kritiskt men bestånden av strömming mår bra och halterna av farliga ämnen i havsmiljön minskar.
Nationell plan för vattenkraften. Sverige ska få moderna miljövillkor i vattenkraften. Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät tar fram förslag till nationell plan för miljöprövning.
Fiskerikontroll i skyddade områden. Havs- och vattenmyndigheten har det övergripande ansvaret för fiskerikontroll och övervakar bland annat fiske i realtid i områden där trålfiske är förbjudet. Kronprinsessan får följa arbetet.

För mer information om Kronprinsessans besök och ackreditering kontakta:
Lena Olsson Kavanagh, presskontakt, Havs- och vattenmyndigheten, HaV
Telefon 076−538 60 42, e-post: lena.olsson.kavanagh@havochvatten.se
Carina Eliasson, presskontakt, naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet
Telefon: 076−622 98 73, e-post: carina.eliasson@science.gu.se

Program

09.50 Ankomst till Göteborgs universitet (möjlighet till fotografering)
12.30 Ankomst till Havs- och vattenmyndigheten, HaV (möjlighet till fotografering)
14.30 Besök på avdelningen för fiskförvaltning på HaV (möjlighet till fotografering)


 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?