Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskar om utsläpp av växthusgaser från marken

Nyhet: 2017-04-20

Tre frågor till Åsa Kasimir vid institutionen för geovetenskaper som antagits som oavlönad docent i naturgeografi vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

1)Vad handlar din forskning om?

– Min forskning handlar om utsläpp av växthusgaser från marken. Det gäller främst koldioxid, lustgas och metan.

– Hur vi använder marken för jordbruk och skogsbruk har stor betydelse genom att växter binder in koldioxid som bortförs med skörd eller ansamlas i levande och dött material. På vår planet finns tre gånger så mycket kolatomer i levande växter och jord som det finns i atmosfären. Det är av yttersta vikt att denna mängd kol blir kvar i marken för att motverka klimatförändring. Men tvärtom så orsakar dikad torvjord, som används för jord- och skogsbruk, stora utsläpp av koldioxid och dikväveoxid (lustgas).

– Från Sverige utgör dessa uppodlade torvmarker en nästan lika stor källa till koldioxid som biltrafikens utsläpp, trots att denna mark bara utgör två procent av Sveriges landyta och åtta procent av jordbruksmarken. Men växthusgaserna från denna mark är inte synlig i den nationella rapporteringen av växthusgaser till klimatkonventionen, eftersom dessa utsläpp bakas samman med skogssektorn. De markutsläpp som är synliga i rapporteringen är endast jordbrukets lustgas och metan, som utgör ungefär lika stora delar av jordbrukssektorns rapporterade emissioner.

– Lustgas bildas av bakterier i marken när det finns överskott på kväve och där det är lagom blött. Metan bildas där det är syrefritt, som i kornas vom, i en gödselstack eller i översvämmad mark. I min forskning studerar jag hur olika markanvändning kan orsaka olika stora emissioner av dessa gaser, och för det använder jag mätdata och modellering.

2) Hur kan din forskning användas av samhället?

– Jag delar med mig av kunskap till olika myndigheter, som till exempels kan behöva veta hur utsläppen av lustgas påverkar biobränslens klimatneutralitet, det kan till exempel gälla för Energimyndigheten. Jag ger även råd till Jordbruksverket och Naturvårdsverket. Den senare myndigheten ansvarar för Sveriges rapportering av växthusgaser.

– Att ta fram enkla faktorer för beräkning av emission (utsläpp) är något som jag har arbetat med i min forskning och som knyter an till FN:s klimatpanels arbete. I klimatpanelen, IPCC, har jag deltagit som expert i emissionsfaktordatabasen och som granskare av IPCC:s rapporter. Jag har alldeles nyligen utsetts till författare till den nu förestående uppgraderingen av klimatpanelens beräkningshandledning för markemissioner. Förutom arbetet i IPCC deltar jag i internationellt arbete som Sveriges representant i organisationen ”Global Research Alliance” i gruppen ”åkermark”.

3) Vad blir mest spännande i framtiden?

– Oj det finns mycket som är spännande och roligt. Och jag drivs av att forskningsområdet är så viktigt för att bidra till möjligheter att undvika de mest förfärliga klimatscenarierna genom att förstå och lära om naturens möjligheter. Undervisning är roligt och det är alltid en utmaning för mig som lärare att bidra till så mycket kunskap som möjligt.

– I forskningen leder jag ett Formas-projekt med namnet ”Dränerade torvmarker, framtagande av specifika emissionsfaktorer för begränsning av växthusgasemissioner - att använda för åtgärder i praktiken och politiken”. I projektet medverkar kollegor från Finland och Tyskland. Vi använder data och modellering och nu har vi fått fram intressanta resultat att publicera, och sen blir det spännande med den kommunikation som följer på det.

– Konkret framöver ska jag i mitt nya IPCC-uppdrag i juni åka till Bilbao i Spanien för att delta i det första författarmötet, och här finns många nya personer att möta, saker att lära och nya möjligheter.

Kontakt:
Åsa Kasimir, asa.kasimir@gu.se, 031-786 1960
 

Foto: Porträtt av Åsa Kasimir

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?