Forskning om vattenbruk får nationellt centrum

Nyhet: 2012-10-04

Ett gemensamt Nationellt kompetenscentrum för vattenbruk har inrättats. Centrumet blir ett samarbete mellan Göteborgs universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, huvudaktörerna inom svensk vattenbruksforskning.

En ny centrumbildning för att främja utvecklingen av det svenska vattenbruket med forskningsbaserad kunskap och kommunikation. Det är kärnan i det nya samarbete mellan Göteborgs universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som formellt startade den 1 oktober.

- Från Göteborgs universitets sida är vi mycket glada att kunna medverka till bildandet av Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk. Göteborgs universitet kommer att ta särskilt ansvar för utveckling av det havsbaserade vattenbruket där vi har vår specialkompetens, men vi hoppas naturligtvis på en positiv utveckling i hela landet. Göteborgs universitet och SLU kommer att stärka och komplettera varandra i arbetet med att stödja utvecklingen av ett hållbart svenskt vattenbruk, säger Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet.

Samlar kompetens

Nationellt kompetenscentrum för vattenbruk (NKfV) har som huvuduppgift att identifiera, samordna och koordinera forskning, utbildning och kompetensutveckling inom vattenbruket i Sverige. Ett viktigt verktyg i detta arbete blir att organisera och administrera den nationella vattenbrukskonferensen; en multidisciplinär mötesplattform för forskning, industri, myndigheter och intresseorganisationer.

- Vattenbruket befinner sig i en dynamisk utvecklingsfas och nya satsningar har på senare tid gjorts framförallt inom forskningen. Nu sjösätter vi Nationellt kompetenscentrum för vattenbruk där SLU tillsammans med Göteborgs universitet kommer att driva den vetenskapliga utvecklingen inom området framåt och samtidigt sträva efter att stärka kontaktytorna mellan forskare och samhälle, säger Lisa Sennerby Forsse, rektor vid SLU.

Stor utvecklingspotential

Vattenbruket är en av de areella näringar som har störst utvecklingspotential idag, såväl i Sverige som globalt.

- Vi har en närmast unik möjlighet att utveckla ett uthålligt, klimatsmart och miljövänligt vattenbruk här i landet och bidra med kunskap och framsteg för utveckling i andra länder, säger Carl-Gustaf Thulin, Centrum för vilt- och fiskforskning vid SLU och en av initiativtagarna till NKfV.

Centrumbildningen har tillkommit på initiativ av den arbetsgrupp för samverkan mellan Göteborgs universitet och SLU inom vattenbruksområdet som tillsattes 2009 i samband med överlämnandet av utredningen "Det växande vattenbrukslandet (SOU 2009:26)". I utredningen definierades Göteborgs universitet och SLU som huvudaktörer inom svensk vattenbruksforskning.

Stor kompetens på högskolorna

Nationellt kompetenscentrum för vattenbruk kommer att ledas av en styrgrupp om fyra ledamöter, varav två från SLU och två från Göteborgs universitet: Anders Kiessling, Leif Norrgren, Kristina Snuttan Sundell samt Björn Thrandur Björnsson.

- Det här är verkligen ett mål som vi arbetat för i fyra år ända sedan vi startade en arbetsgrupp mellan GU och SLU för att samla forskning som är relaterat till vattenbruk. Det finns stor kompetens på båda högskolorna och det här är ett sätt att sammanföra dem. Vi vill vara ett samlat stöd för utvecklingen för hela vattenbruksnäringen och för beslutsfattare i Sverige, säger Kristina Snuttan Sundell, föreståndare för Vattenbrukscentrum Väst.

Verksamheten påbörjades formellt 1 oktober 2012 och kommer att ha en koordinator vid respektive lärosäte. Utvecklingen av NKfV kan följas på www.nkfv.se.

Kontaktpersoner:
Susanne Lindegarth, Göteborgs universitets koordinator NKfV