Forskningsprojekt om tång och tångflugor

Nyhet: 2017-06-29

Nu träffas forskare och studenter från flera länder på Lovéncentret Tjärnö för att studera tång och tångflugor. Projektet pågår till och med den 2 juli.

Bland annat undersöker deltagarna hur blåstången har anpassat sig till olika livsmiljöer där viktiga faktorer som betningstryck och vågexponering kan skilja sig dramatiskt mellan olika öar och stränder där blåstången växer.

– Tångflugor kan vara frustrerande för sommarbadare, men de spelar en viktig roll i ekosystemet, både för att deras larver är en viktig födokälla för vadarfåglar och genom att de bidrar till nedbrytning av uppspolad tång på stränderna, säger Henrik Pavia, professor vid Göteborgs universitet.

Deltagarna i projektet studerar också hur mycket tångflugorna bidrar till nedbrytningen av olika tångarter på svenska västkusten samt hur flugorna kan hitta och identifiera sina artfränder i tånghögarna med hjälp av kemiska signaler på flugornas hudskelett.

Har fokus på naturprodukter

Forskningsprojektet är ett miniprojekt som pågår vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet. Tjugofem forskare och studenter från fem länder jobbar nu under en veckas tid intensivt tillsammans kring några olika frågeställningar.

Miniprojektet arrangeras av Naturvetenskapliga fakultetens Centrum för marin kemisk ekologi (CeMaCE). Centret bildades som en fortsättning på fakultetens strategiska forskningsplattform Marice och har sitt fokus på hur naturligt producerade kemiska ämnen (naturprodukter) styr samspelet mellan organismer i marina miljöer.

CeMaCE har anordnat 1-2 miniprojekt om året sedan starten 2012 och det projekt som pågår denna vecka är det sista inom ramen för centrumbildningen. CeMaCE upphör vid årsskiftet då det har uppfyllt sitt syfta att stärka och bredda detta nya marina forskningsområde vi Göteborgs universitet.

Henrik Pavia
Professor vid institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet
henrik.pavia@marine.gu.se 031-786 9685 ,0766-229685

Bilder:
1. Alla deltagare samlade.
2. Doktorander från San Diego State University undersöker blåstångsplantor på en vågexponerad strand utanför Tjärnö.
3.Tångflugor plockas ut och identifieras inför experiment för att undersöka hur de bidrar till nedbrytningen av uppspolad tång på stränderna.
4. Algprover förbereds för kemiska analyser.
5.Tångfluga.

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08