Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Första resebrevet: "Nya öar har uppenbarat sig i Potter Cove"

Nyhet: 2015-02-06

Matta med mikroalger, foto Angela Wulff 

Sedan tre veckor befinner vi oss på King George Island, Antarktis. Vi är kvar i ytterligare 3-4 veckor. Vårt projekt handlar i första hand om klimatförändringars effekt på primärproducenter, i vårt fall effekter av ökad temperatur och minskad salthalt på mikroskopiska alger.

Som ni vet så är det just på antarktiska halvön som glaciärerna smälter med accelererande hastighet. Jag var här senast år 2004-2005 och det är skrämmande hur långt glaciärerna dragit sig tillbaka. Nya öar har uppenbarat sig i Potter Cove.

Projektet är inom EU:s ram IMCONET. Basen heter Base Carlini och logistik sköts av Argentina. Vi samarbetar i första hand med argentinska och tyska forskare. Anders assisterar dessutom som dykare.

Vädret är vid den här tiden mindre förutsägbart än vanligt. Utresan blev försenad med fem dagar. Vi flög via Buenos Aires och Rio Gallego i Patagonien. På basen befinner sig cirka 60 personer varav ungefär hälften är forskare.

Vi har påbörjat våra experiment med marina bottenlevande mikroalger men vi studerar också de mattor av mikroalger som lever direkt på jorden i tunna strömmar av smältvatten. En sådan matta syns på fotot.

Hälsningar från
Angela Wulff och Anders Torstensson

Foto: Angela Wulff och Anders Torstensson

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Erika Hoff|Sidan uppdaterades: 2018-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?