Förstapris för marin forskning

Nyhet: 2013-02-26

Ett tvillingpar från Munkedal tog hem förstapriset i årets projektutställning Unga Forskare.
- Eftersom vi är uppväxta vid kusten var det naturligt att välja ett arbete med fokus på havet, säger systrarna Natasha och Salome Olsson.

Systrarna går på Uddevalla gymnasium och fick förstapris för sitt projektarbete om en inventering och jämförelse av sargassosnärja och blåstång.
Sargassosnärja är en invasiv art som Natasha och Salome Olsson ville studera närmare och jämföra med blåstång. Blåstången är en viktig alg för ekossystemet och förekommer rikligt både på väst- och östkusten.

- Sargassosnärja är rätt outforskat. Algen kom till Sverige från Japan för ungefär 25 år sedan och arten har alltmer brett ut sig, säger Natasha Olsson.

Fick inspiration på forskarläger

Idén fick Natasha och tvillingsystern Salome på forskningslägret Summer Science Camp på Tjärnö i somras. Att det slutade med ett förstapris är de förstås glada över. När juryn ropade upp ”scientific sisters” som vinnare utbröt starka applåder från de andra deltagarna. Väl uppe på podiet blev det beröm och fina vitsord från juryn.

- Det är så kul att få ett erkännande för allt det slit vi lagt ner på det här projektet, säger Salome Olsson.

Att satsa på aktiviteter som forskarlägret på Tjärnö ger bra resultat, anser Sheila Galt, en av Chalmers representanter i juryn.

- Det är den sortens verksamhet som uppmuntrar ungdomar till att i framtiden kanske vilja satsa på en forskarkarriär, säger hon.

Flera arrangörer bakom tävlingen

Bakom årets regionala projektutställning för gymnasieskolans projekt i naturvetenskap och matematik står Chalmers och Naturvetenskapliga fakulteten på Göteborgs universitet tillsammans med Förbundet Unga Forskare.
Nivån på alla 29 projekt som valts ut har varit hög, enligt juryn; 18 projekt går vidare till riksfinal.

- Från början var 39 projekt anmälda så vi har fått sålla hårt, säger Ann- Marie Pendrill, jurymedlem från Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

Många deltagare vidare till riksfinal

Nu ska representanterna för de 18 projekten åka vidare till den nationella finalen i Stockholm i slutet av mars.

För första gången medverkade också Universeum i projektutställningen genom att dela ut två priser till projekt som kommer att visas på Universeum framöver. Även tre priser för produktutveckling delades ut.

Axel Flinth, från riksorganisationen Förbundet Unga Forskare, är mycket nöjd med årets regionala utställning i Göteborg.

- Det har varit jättelyckat med många fina projekt och en hög stämning bland deltagarna, säger han.

Lyssna på SR P4 Göteborg från projektutställningen: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=5455602
Länk till alla projekt som ställdes ut 28e februari på Wallenbergs Center:

Foto på pristagarna av Robin Aron

Bild nederst, från vänster: Sheila Galt, Axel Flinth, Ann- Marie Pendrill