Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Framtida befolkningsökning skärskådas

Nyhet: 2017-12-05

På drygt femtio år har jordens befolkning mer än fördubblats. Jordens resurser räcker idag inte till för en västerländsk levnadsstandard åt alla, än mindre för en ökande befolkning. Ett nytt forskningsprojekt fokuserar på befolkningsökningen och möjliga lösningar på problemet.

Mellan år 1960 och 2000 ökade antalet människor från 3 till 6 miljarder. Idag är vi 7,6 miljarder och FN förutspår att antalet människor kan öka till 11,2 miljarder år 2100.

Med folkökningen, globalt och i enskilda länder, ökar konsumtionen och resursförbrukningen. Det ökar i sin tur miljöproblem, med till exempel växthusgaser och plastföroreningar. Likaså ökar behovet av sötvatten och mat, som innebär att naturen globalt exploateras alltmer.

– Trots FN:s internationella befolkningskonferenser – 1974, 1984, 1994 – har världssamfundet och många länder bara marginellt lyckats bromsa folkökningen. Global och nationell folkökning behöver därför uppmärksammas och studeras mer ingående, säger Frank Götmark, forskare vid Göteborgs universitet och projektledare för det nya forskningsprojektet som finansieras av stiftelsen Global Challenges Foundation i Stockholm.

Studier av olika länder

I projektet ska framgångsrik befolkningspolicy i olika länder undersökas.

– Vi ska bland annat studera familjeplanering, demografiska argument för folkökning av typen ”fler unga behövs”, folkökningens påverkan på växthusgaser samt alternativa scenarier för hur migration till rika länder kan påverka konsumtion och ekosystem.

Forskningsprojektet ska försöka belysa breda och etiskt hållbara lösningar på problemet med en ökande befolkning. Projektet leds av professor Frank Götmark vid Göteborgs universitet tillsammans med professor Philip Cafaro från State University of Colorado, USA.

Till projektet knyts två biträdande forskare, Patricia Derer och Jenna Dodson, samt två erfarna mentorer, Carl Wahren och Karl-Erik Norrman, med lång erfarenhet av internationellt arbete med bistånd, diplomati och familjeplanering (SIDA, FN, OECD, och IPPF - International Planned Parenthood Foundation).

Foto: porträtt av Frank Götmark

För ytterligare information kring forskningsprojektet, kontakta:
Frank Götmark, frank.gotmark@gu.se, 070-2309315

Mer information om Global Challenges Foundation här>>
 


 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?