Fyra frågor till vulkanforskaren Erik Sturkell

Nyhet: 2013-02-27

Fyra frågor till Erik Sturkell, professor i tillämpad geofysik, som just fått ta emot Sixten Heymans pris 2013 för betydelsefulla insatser inom geofysiken. Hans forskning har stor betydelse både för kunskapen om livets utveckling på jorden och för mänsklighetens framtid.

Hur ser du på utmärkelsen?

- Jag är överlycklig! Det är verkligen jättekul att få uppskattning och erkännande efter allt jobb man lagt ner på sin forskning.

Vad handlar din forskning i huvudsak om?

- Jag forskar på vulkaner och meteoritnedslag och konsekvenserna av dessa. Under tio år har jag utfört forskning på Island, bland annat studerat de deformationer av landskapet som finns där för att få ökad kunskap om vulkanutbrotten.

Vad kan samhället lära av din forskning?

- Genom ökad kunskap blir det lättare att förutspå nya vulkanutbrott. Så är till exempel lokalbefolkningen på Island idag väl förberedd inför ett utbrott. Värre är det med kunskaperna hos de turister som besöker ön. Och vad det gäller asteroider och meteoritnedslag så kan dessa ge både stora och små konsekvenser. Massdöden av djurarter, bland annat dinosaurierna, var en följd av nedslaget av en jättelik meteroit. Och på flera ställen i USA, där det finns olja i bergen, har hålen skapats genom nedslag.

Vad ser du för framtida utmaningar?

- Det är viktigt att få föra ut den kunskap man har till allmänheten. Är kunskapen dold så är ju chanserna till påverkan och utveckling så mycket mindre. Så jag är väldigt intresserat av att få ut forskningen också på ett populärvetenskapligt sätt.

Om Sixten Heymans pris:

Sixten Heymans pris delas ut vart tredje år, varannan gång till en svensk skönlitterär författare och varannan gång till en svensk naturvetare. 2010 års pristagare var Klas Östergren.
Pristagaren utses av Göteborgs universitet och prissumman för 2013 är på 300 000 kronor.
Sixten Heymans pris har utdelats sedan 1938. Priset instiftades genom en donation från Göteborgsföretagaren Sixten Heyman på 1920-talet.

Erik Sturkell, professor, Inst för geovetenskaper
Tel: +46 (0)31 786 2820, e-post: erik.sturkell@gvc.gu.se