Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Göteborgs universitet startar utbildningsprogram med inriktning mot vinkunskap

Nyhet: 2006-11-06

Hösten 2007 startar Göteborgs universitet ett naturvetenskapligt utbildningsprogram med inriktning mot vinkunskap. Kurser som vinets geologi och klimatologi, vinrankans biologi och vinframställningens mikrobiologi varvas med kurser i organisk och oorganisk kemi, analytisk kemi, marknadsföring och gastronomi.

Utbildningar för de som vill arbeta inom vinbranschen har än så länge varit fokuserade på olika druvsorter och hur framställningen av vin fungerar rent praktiskt. Men för att kunna förstå varför ett vin smakar på ett särskilt sätt, behövs även kunskap om naturens förutsättningar för att skapa vin. Hur jordens sammansättning påverkar vinet, vad klimatet spelar för roll, vilka kemiska processer som styr tillverkningen och jäsningen. I Göteborgs universitets nya naturvetenskapliga program med inriktning mot vinkunskap, kombineras de naturvetenskapliga grunderna med kunskaper från andra fakulteter, som marknadsföring och gastronomi, för att förbereda studenterna för en karriär inom vinbranschen.

Ursprunget kommer från en 10-poängs kvällskurs i Vinets geologi och klimatologi, som sedan ett par år tillbaka erbjuds av Institutionen för geovetenskaper. Enligt professorerna Jimmy Stigh och Sven Lindqvist, båda lärare på kvällskursen, finns en stor efterfrågan av kunskap inom området.
– Många vet väldigt mycket om vinrankan över marken, men lite om de geovetenskapliga förutsättningarna.

Naturvetenskapliga fakulteten tar nu ett steg längre och erbjuder en treårig utbildning, där studenterna får kunskap om hela vinprocessen.
– Vi ser ett långsiktigt behov av en sådan naturvetenskapligt baserad utbildning, säger Jöran Bergh, prodekanus vid Naturvetenskapliga fakulteten med ansvar för grundutbildning.

Vinbranschen är i hög grad internationell, vilket även återspeglas i programmet. Studenterna kommer att göra exkursioner till andra länder, och utländska experter ska anlitas som gästlärare. Efter examen kommer studenterna att kunna arbete inom vinhandel, kvalitetsbedömning av viner, hotell- och restaurangbranschen, turism, undervisning och journalistik.

För mer information, kontakta:
Professor Sven Lindqvist
Mobiltfn: 0708-391211

Professor Jimmy Stigh
Mobiltfn: 070-2465254

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?