Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Göteborgsprofessor belönas för framstående kemiforskning

Nyhet: 2013-01-30

Sture Nordholm, professor emeritus i fysikalisk kemi vid Göteborgs universitet, tilldelas den prestigefyllda Bror Holmberg-medaljen för sin starka vetenskapliga profil inom teoretisk kemi kombinerat med ett brinnande engagemang för att stärka kemiämnet i skolan.

År 1999 invaldes Sture Nordholm som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin. Under åren 2005-2011 var han även ordförande för Svenska Nationalkommittén för kemi.

– Sture Nordholms starka vetenskapliga profil inom teoretisk kemi och hans brinnande engagemang för att stärka kemiämnet i skolan gör honom till en värdig mottagare av Bror Holmberg-medaljen, säger Medaljnämndens ordförande Sven Lidin, professor i Polymer- och Materialkemi, Lunds universitet och tillika ordförande i Berzeliuskommittén.

Engagerad i utbildningsfrågor

På grund av Sture Nordholm starka engagemang i utbildningsfrågor har Svenska Kemistsamfundet valt att ha medaljutmärkelse i samband med Berzeliusdagarna på Stockholms universitet den 1-2 februari.

Under Berzeliusdagarna håller erfarna och kompetenta forskare inom kemins alla grenar föredrag för mer än 300 kemiintresserade ungdomar från hela landet. Syftet med dagarna är att stimulera intresset för kemi och låta kemiintresserade ungdomar möta varandra.

– Jag är förstås mycket hedrad över utmärkelsen. Särskilt roligt är det att få ta emot medaljen på Berzeliusdagarna, säger Sture Nordholm. Att föra ut kemin och öka intresset för kemistudier bland ungdomar är ju en av mina hjärtefrågor.

Medaljutdelningen sker i samband med Svenska Kemistsamfundets Berzeliusdagar den 2/2 i Aula Magna på Stockholms universitet, klockan 11:45.

För mer information eller intervju vänligen kontakta:
Agneta Sjögren, Svenska Kemistsamfundet, agneta@chemsoc.se, 070-8115260
Sture Nordholm, Göteborgs universitet, ksjn@chem.gu.se, 031-77228314

 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?