GU initierar extern utredning avseende nya Skagerak

Nyhet: 2019-09-23

Byggandet av Göteborgs universitets nya forskningsfartyg Skagerak dras med stora förseningar. Rektor har därför initierat en extern utredning som ska lämna rekommendationer för hur situationen kan lösas.

Nya Skagerak skulle varit i drift för flera år sedan, men ligger fortfarande vid kaj hos det polska varvet Nauta. Det är dessutom oklart när fartyget kan vara färdigt och vilka utmaningar byggprojektet har att hantera.

– Det är frustrerande att vi befinner oss i den här situationen. Jag har därför, i samråd med Naturvetenskapliga fakultetens ledning och universitetsstyrelsen, den 11 september tagit initiativ till att låta en extern utredning undersöka vilka alternativ vi har och komma med förslag på en väg framåt, säger rektor Eva Wiberg.

Utredningen ska bedöma möjliga handlingsalternativ som till exempel att låta varvet slutföra bygget, att häva avtalet eller att universitetet tar över fartyget i befintligt skick. Utredningen ska vidare bedöma omständigheter kopplade bland annat till teknik, ekonomi och juridik. Rapporten ska vara klar under 2019 och mynna ut i konkreta handlingsalternativ.

Arbetet med fartyget fortsätter

Arbetet med fartyget fortskrider under hösten. Det som sker just nu är att varvet tillsammans med universitetet arbetar för att hitta en ny underleverantör för styrsystemet. Under hösten kommer också en ny projektledare för byggnationen av fartyget att rekryteras, då förordnandet för nuvarande projektledare går ut sista oktober.

– Vi kommer nu att se över vilken kompetens vi behöver för den sista delen av projektet, som innefattar fungerande framdrivning, sjöprover och leverans, säger Göran Hilmersson, ordförande i styrgruppen för byggnationen av fartyget samt dekan vid Naturvetenskapliga fakulteten.

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18