Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Karl Börjesson får prestigefullt ERC-anslag

Nyhet: 2017-09-06

Det europeiska forskningsrådet, ERC, har tilldelat forskningsmedel på drygt 14 miljoner kronor under fem år till Karl Börjesson för hans forskning om fysikaliska processer kring ljusemission.

De senaste tio åren har inte mindre än fem forskare på institutionen för kemi och molekylärbiologi fått ERC-anslag. I år är det Karl Börjesson som tilldelas det prestigefulla ERC starting grant, ett startbidrag som riktar sig till unga och framstående forskare med banbrytande idéer.

Karl BörjessonKarl Börjessons forskning handlar om ljus och så kallade exciterade tillstånd. De beskriver alla tillstånd när en atom eller molekyl har en högre energi än i sitt grundtillstånd. Karl ger molekyler energi och han vill kunna styra vad som händer med den energin för att kunna skapa system med nya egenskaper.

Idag består Karl Börjessons grupp av fyra doktorander och två postdoktorander. ERC-startbidraget kommer han att använda främst till att anställa fler duktiga medarbetare.

ERC främjar forskardrivna (”Bottom up”)-projekt inom alla vetenskapliga områden och stödjer spetsforskning och banbrytande idéer, som leder till stor inverkan inom forskningsområdet. ERC Starting Grant riktar sig till unga forskare (2-7 år efter avlagd doktorsexamen) som är redo att starta en oberoende forsknings grupp. Bidragsstorlek: upp till 1,5 miljoner € för en period av max fem år.

För mer information:
Karl Börjesson
karl.borjesson@gu.se
Institutionen för kemi och molekylär biologi
 

AV:

Artikeln publicerades först på: cmb.gu.se

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://science.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//karl-borjesson-far-prestigefullt-erc-anslag.cid1514285
Utskriftsdatum: 2018-02-22