Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mångmiljonbelopp till forskning om framtida datalagring

Nyhet: 2016-10-11

Ett projekt om framtida datalagring har fått EU-anslag på 36 miljoner. Projektet koordineras av forskaren Alexandre Dmitriev vid institutionen för fysik och 8, 5 miljoner av anslaget går till en forskargrupp knuten till Göteborgs universitet.

De 36 miljonerna har beviljats till projektet FEMTOTERABYTE inom EU-programmet FET-Open, som är en del av satsningarna inom Horizon 2020. Projektet är ett samarbete mellan europeiska universitet och forskningsföretag för att nå fram till ett genombrott när det gäller datalagring.

− Det är spännande att få stöd för det här projektet från EU eftersom konkurrensen inom FET-Open varit stor. Vi har byggt upp ett nätverk med mycket framstående europeiska forskare vid sju universitet och nu har vi en fantastisk möjlighet att gemensamt få våra idéer att bli verklighet, säger Alexander Dmitriev, universitetslektor vid institutionen för fysik, Göteborgs universitet.

Utveckla nya snabbare minnesenheter

I projektet FEMTOTERABYTE kombineras nanofotonik och nanokemi för att skapa en helt ny minnesenhet för datalagring.

−Minnesenheten är bara några nanometer, eller den kan kanske till och med vara baserad på enskilda magnetiska molekyler, och den kommer att arbeta i extremt snabb takt. Omkopplingen kommer att baseras på att mycket korta ljuspulser interagerar med mycket små mängder av magnetiskt material som placeras i fokus för en optisk nanoantenn, en antenn för ljus som koncentrerar ljuset till en mycket liten punkt, säger Alexander Dmitriev.

Om detta förverkligas i praktiken kommer hårddiskar, baserade på sådana minnesenheter, vara cirka hundra gånger mindre och tiotusen gånger snabbare än idag.

Drivs med ljus

Eftersom ljuset fortfarande är det snabbaste som finns ger det i kombination med magnetiska material möjlighet till de extremt snabba minnesenheterna, som drivs med ljus.

En viktig del av gruppens arbete är utvecklingen av nya metoder för att göra mycket små strukturer (nanoantenner för ljus till exempel) genom att ”låta naturen själv göra sitt jobb” (så kallade’bottom-up’) i motsats till traditionellt besvärliga och dyra litografitekniker.

− Projektet kommer att undersöka de grundläggande principerna för sådana här minnesenheter, och kommer även att utreda möjligheter för att de rent praktiska ska kunna förverkligas. Här är samarbetet med en av de ledande tillverkarna av hårddiskar avgörande, säger Alexander Dmitriev.

Ett projekt inom Horizon 2020

FET-Open är ett program inom Horizon 2020, som är det största forsknings- och innovationsprogram inom EU någonsin. Projekten inom FET-Open ska hjälpa Europa att tidigt koppla greppet i lovande framtida teknikområden som kan förnya grunderna för framtida europeisk konkurrenskraft och tillväxt. FET-programmet har tre inriktningar; man vill fånga upp nya visionära idéer i ett tidigt skede, stimulera nya framväxande fält och göra storskaliga och långsiktiga satsningar på lovande forskningsområden.

− Det är väldigt roligt att vi kunnat samla ihop alla delar och få ihop en korrekt och övertygande projektbeskrivning. Nu har vi tre spännande år framför oss för att förverkliga idéerna i projektet, säger Alexander Dmitriev.

FEMTOTERABYTE står för Spinoptical nanoantenna-assisted magnetic storage at few nanometers on femtosecond timescale.

Läs mer här>>


Kontaktuppgifter:

Alexander Dmitriev, universitetslektor vid institutionen för fysik, Göteborgs universitet, alexd@physics.gu.se, +001 650 656 7003

 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?