Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Med rosa mössa för kvinnors rättigheter

Nyhet: 2017-03-08

Handarbetsaktivism har det senaste decenniet vuxit till en global rörelse för att uttrycka åsikter i det offentliga rummet. Idag på internationella kvinnodagen den 8 mars bär kvinnor världen över rosa mössa för kvinnors rättigheter. I Göteborg blir det både demonstration och körhappening.

Anneli Palmsköld, kulturvårdare vid Göteborgs universitet, vad är det som händer?

– Inspirerade av Womens March, som genomfördes den 21 januari i år i Washington, har det startats en rörelse där kvinnor, inte bara i Sverige, tillverkar rosa så kallade ”pussyhats” inför demonstrationer och andra aktiviteter på internationella kvinnodagen den 8 mars. De rosa hattarna utgör ett tydligt och slagkraftigt visuellt statement.

Berätta lite om rörelsen. Vad har den för syfte och vilka är engagerade?

– Det hela startade som ett projekt i november 2016 då manusförfattaren Krista Suh och arkitekten Jayna Zweiman började fundera över om det gick att hitta en visuell markering för kvinnors rättigheter som kunde fungera världen över. Och inför Womens March hade 1,7 miljoner ”pussyhats” tillverkats. Detta har sedan spridits i hantverksvärlden, främst bland dem som stickar och virkar och som flitigt delar mönster och idéer. Originalet till mössan är ganska enkel att åstadkomma, även för den som inte är van att hantverka. För dem som är mer kunniga och vill ha större utmaningar, går grundformen att variera. Det viktiga är att en pussy hat är rosa och att den bildar kattöron upptill.

En speciell låt är ledmotiv vid manifestation i Göteborg idag, vilken?

– I Göteborg kommer årets demonstration att kompletteras med en körhappening, då sången I Can’t Keep Quiet kommer att framföras. Jag är nyfiken på alla varianter av pussyhats som kommer att visas upp då.

Hantverk som politiskt uttryck hur ser du på det?

– Som forskare med fokus på slöjd och hantverk tycker jag det är intressant att studera hur hantverk det senaste decenniet alltmer har kommit att användas för politiska syften. The Pussyhat Project är ett bra exempel på detta. Oavsett om det blir ett bestående inslag, kommer projektet att lämna spår. Det är slagkraftigt och ett exempel på hur snabbt något idag kan spridas och få förankring över världen.

Läs intervju med Anneli Palmsköld här>>

Kontakt:
Anneli Palmsköld, docent i etnologi och lektor vid institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet
Tel.031-786 47 09, mobil 0708-64 88 05
anneli.palmskold@conservation.gu.se

 

 

 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://science.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//med-rosa-mossa-for-kvinnors-rattigheter.cid1429574
Utskriftsdatum: 2018-02-24