Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Miljonbelopp till skolprojektet Virtue

Nyhet: 2017-09-13


Sjöpungar bland musslor på virtueplatta, foto Mikael Olsson.

Universitets- och högskolerådet har nu fattat beslut om vilka ansökningar till Erasmus+ strategiska partnerskap skola som beviljats medel 2017. Bland utvalda projekt finns skolprojektet Virtue.

Virtue har fått EU-finansiering med 3,1 miljoner kronor via programmet Erasmus+ för att internationalisera den marina delen av Virtue.

– Virtue får nu kapacitet att erbjudas till många fler lärare och elever, även i Europa. Virtue finns idag på svenska och engelska men kommer att få fler språkversioner, säger Mikael Olsson, en av de två projektledarna.

Partners är GEOMAR i Kiel, SUBMON i Barcelona, University of Maryland Center for Environmental Science i Baltimore, Högskolan Väst, en gymnasieskolpartner i tre av de deltagande länderna (Tyskland, Spanien och Sverige), samt institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet som koordinerar projektet.

– Erasmusprojektet fokuserar på gymnasieskolan och därför finns också tre gymnasieskolor med som partners. Öckerö seglande gymnasieskola är svensk skolpartner, säger Susan Gotensparre, Virtue-s andra projektledare.

Virtues koncept är enkelt. Elever monterar ett antal runda plastskivor på rack vilka placeras ut i olika vattenmiljöer vid olika årstider. Genom att sedan analysera påväxt på skivorna och registrera fynden i en databas får eleverna ett underlag för jämförelse och diskussioner av resultat.

Virtue kan användas från förskolan till komvux, och kan anpassas till olika åldrar och mognadsgrad och lämpar sig även väl för gymnasiearbete. Och från och med i höst finns även sötvattensorganismer med i Virtue.

– Sverige har 100 000 sjöar, en pedagogisk resurs som kan användas mer och bättre. Det vill Virtue ändra på, säger Mikael Olsson.

VIRTUE-s är treårigt och projektet började den förste september i år.

Mer info här>>

Kontakt: Mikael Olsson mikael.olsson@bioenv.gu.se

 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?