Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Miljoner för utveckling av hållbara marina näringar

Nyhet: 2019-04-11

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har beviljat sex miljoner kronor till Kristineberg Marine Research and Innovation Center under 2019, för att stärka innovation och utveckling av hållbara marina näringar. Pengarna ska bland annat användas för att utveckla marina testbäddar och identifiera möjligheter och hinder för utveckling av blå hållbar ekonomi.

Uppbyggnaden av testbäddarna Akvamarin och Skagerrak och annan infrastruktur på och i anslutning till centret syftar till att öka möjligheterna för fler aktörer att utveckla nya havsbaserade produkter och och tjänster.

Medlen från HaV kommer att ge möjlighet att investera i utrustning och infrastruktur som är viktig för att kunna utföra test och demonstration av exempelvis nya metoder för beredning av marina livsmedel. Andra delar handlar om att skapa en handlingsplan för en hållbar blå ekonomi och bygga upp ett nationellt och internationellt nätverk med marina aktörer inom forskning och innovation.

Hållbarhetsmålen i fokus

- Med nära koppling till det västsvenska maritima klustret kommer centret att stärka möjligheterna att genomföra den nationella maritima strategin och stärka det svenska initiativet kring hållbarhetsmål 14 om hav och marina resurser, säger Lena Gipperth, professor vid Göteborgs universitet.

Kristineberg Marine Research and Innovation Centre är ett partnerskap mellan Göteborgs Universitet, Chalmers, Kungliga Tekniska Högskolan, IVL Svenska Miljöinstitutet, RISE Research Institutes of Sweden och Lysekils Kommun i nära samarbete med Innovatum som syftar till att skapa en ny forsknings- och innovationsmiljö för hållbar blå tillväxt. Centret är beläget på den marina forskningsstationen Kristineberg, väster om Fiskebäckskil.

Ny verksamhetsledare på plats

Nyligen anställdes Martin Sjöberg som verksamhetsledare för centret. Han har arbetat med innovations- och samverkansfrågor i flera olika roller inom näringsliv, myndigheter och akademi.

- Vi kommer att arbeta hårt under 2019 för att etablera Kristineberg som ett öppet nationellt samverkanscenter för en hållbar blå ekonomi, och öka tillgängligheten och attraktiviteten för användare utanför akademin, säger Martin Sjöberg. 

Pressmeddelande från Havs- och vattenmyndigheten


Kontakt:
Lena Gipperth, Göteborgs universitet. 076-8581227

 

AV:

Artikeln publicerades först på: kristinebergcenter.com

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?