Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Miljoner till forskning om framtidens undervattensrobotar

Nyhet: 2017-02-08

Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, har beslutat dela ut 400 miljoner kronor till fyra projekt inom programmet "Industrial Research Centres" (IRC). Ett av projekten handlar om nästa generations maritima robotar. I detta projekt deltar marina forskare vid Göteborgs universitet.

Projektetet, som fått 100 miljoner i anslag, heter Swedish Maritime Robotics Centre (förkortat SMaRC) och leds av Ivan Stenius vid KTH. Medsökande lärosäten är Göteborgs och Stockholms universitet. För Göteborgs universitets räkning medverkar professorerna Anna Wåhlin och Katarina Abrahamsson, båda vid institutionen för marina vetenskaper.

Sverige har redan en stark position inom området för undervattensteknologi, med bland annat ubåtar i världsklass. Projektet SMaRC har som mål att ta fram nästa generations maritima robotar för havsodling, områdesbevakning och miljömätning.

Tvärvetenskaplig forskning krävs

Jämfört med dagens metoder som ofta kräver både stora båtar och dykare, kommer nästa generation ha betydligt bättre prestanda, dessutom till ett lägre pris. För att ta fram dem behövs en tvärvetenskaplig satsning inom områdena autonomi, uthållighet, perception och kommunikation.

Projektets industriella partners är Saab, MMT Sweden, FMV och FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut).

Forskningen inom SMaRC säkerställer att Sverige bibehåller sin position, och är med i täten i övergången till obemannade system. Det kommer ge svensk industri mycket goda möjligheter att expandera på befintliga och nya marknader.

Foto: Porträttbilder av Anna Wåhlin (överst) och Katarina Abrahamsson.

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?