Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mindre is i Arktis än förväntat

Nyhet: 2014-12-08

Foto: Leif Anderson

De mötte ett arktiskt hav med mindre is än de någonsin tidigare upplevt.
- Verkligheten har kommit ifatt oss, säger de marina forskarna Leif Anderson och Göran Björk. Under tre månader deltog de i en internationell forskningsexpedition med isbrytaren Oden i Arktiska oceanen.

Tillsammans med ett åttiotal forskare från flera länder har de deltagit i forskningsexpeditionen SWERUS-C3, som är ett svensk-rysk-amerikanskt samarbete. De är båda två vana expeditionsdeltagare; marinkemisten och professorn Leif Andersson har sammanlagt varit i Arktis två år, Göran Björk, professor i oceanografi, har varit på åtta forskningsresor.

- Första gången jag låg ute var 1996. Då var isen i Arktis så tjock att det var svårt att ta sig igenom den. Den här gången såg vi för det mesta inte ens ett heltäckande istäcke, säger Göran Björk.

Klimatförändringen i Arktis syns tydligt

Syftet med resan var att studera klimatförändringar och hur Arktis bildades. De övergripande forskningsfrågorna har berört sambanden mellan klimat, kryosfär och kol. C3 i namnet SWERUS-C3 står för just climate, cryosphere och carbon.

Den klimatförändring som pågår märks tydligt i Arktis. Numera syns den fleråriga isen i huvudsak bara norr om Grönland. Det är ett tecken på att klimatförändringen finns. Under resan såg forskarna också konsekvenser av att permafrosten tinar mer på sommaren.

- Kusterosionen gör att organiskt material från land, som tidigare var bundet i permafrosten, hamnar i floder och hav. Där bryts det ner av mikroorganismer, höjer halten koldioxid och förstärker växthuseffekten, säger Leif Anderson.

Ett forskningsprojekt i två etapper

SWERUS-C3 var uppdelad i två forskningsetapper och expeditionen pågick i närmare 100 dagar i juli, augusti och oktober under 2014.

Första etappen gick från Tromsö i Norge och fortsatte längs med den ryska ishavskusten till Barrow i Alaska. I Barrow var det efter åtta veckor byte av besättning och forskare. Oden fortsatte sedan tillbaka till Skandinavien över Lomonosovryggen, en undervattensbergskedja i närheten av Nordpolen. Leif Anderson och Göran Björk var med på båda delarna.

- Att istäcket blivit mindre och tunnare är en av de tydligaste klimatsignaler man har på planeten och något som dessutom är kopplat till andra klimatprocesser, säger Leif Anderson.

Totalt togs under de två forskningsetapperna närmare 1400 prover av vatten- och sedimentprover som nu ska analyseras.

- När jag började fanns inte så mycket data från Arktis. Våra prover kommer att ta år att analysera och kommer att tillföra mycket ny kunskap, säger Göran Björk.

 

 

Läs mer i Science Faculty Magazine

Deltagare i projektet

Förutom att forskare från Göteborgs och Stockholms universitet deltog i expeditionen så kom övriga deltagare från: Pacific Oceanological Institute, Febras Vladivostok (RUS), Far Eastern Federal University, The Shirsov Institute of Oceanology (RUS), Ust-Lensky State Nature Reserve Tiksi (RUS), University of Colorado (USA), Utrecht University (NED), University of Leeds (UK), Laboratoire de Glaciologie/Universtié Libre Bruxelles (BEL) samt University Centre in Svalbard (UNIS NOR, USGS USA).

Kontaktuppgifter:
Leif Anderson, professor vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Tel: 031-786 9005, E-post: leif.anderson@gu.se

Göran Björk, professor vid Institutionen för geovetenskaper
Tel: 031-786 2858, E-post: gobj@gvc.gu.se

Foto: Leif Anderson

Bilder längst ner, fr vänster: Göran Björk, Leif Anderson

 

 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Erika Hoff|Sidan uppdaterades: 2018-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?