Nobelpris i fysik för banbrytande experimentella metoder

Nyhet: 2012-10-10

Nobelpris i fysik går till Serge Haroche och David Wineland för utvecklingen av banbrytande experimentella metoder där växelverkan mellan ljus och materia studeras.

Båda pristagarna är företrädare för forskningsfältet kvantoptik, där man studerar växelverkan mellan ljus och materia. Detta fält har utvecklats mycket intensivt sedan mitten av 1980-talet och har lett till en ökad förståelse av de grundläggande egenskaperna för ljus och materia.

Både partiklar och vågor

Kvantmekaniken beskriver hur naturens partiklar; atomer, elektroner och fotoner beter sig. Dessa kan samtidigt beskrivas både som partiklar och vågor. Ljus kan till exempel både beskrivas som en våg och som en ström av partiklar, fotoner. Den här dubbla egenskapen för med sig att partiklar som atomer och fotoner kan befinna sig på flera ställen samtidigt, eller till och med i flera olika tillstånd med olika mycket energi, på en och samma gång.

- De ledande fysiker som för 100 år sedan utvecklade kvantfysik, så som Bohr, Einstein och Heisenberg, skapade ett antal så kallade tankeexperiment där man diskuterade vad som händer när enstaka fotoner växelverkar med enstaka atomer i vad då ansågs som hypotetiska experiment. Med hjälp av de experimentella metoder som pristagarna utvecklat har man kunna studera dessa experiment i detalj, vilket lett till en ökad förståelse av hur växelverkan mellan materia och ljus går till, säger Dag Hanstorp, professor i fysik.

Forskningen kan leda fram till kvantdatorer

Amerikanen David Wineland har fångat joner, elektriskt laddade atomer, i en fälla genom att kyla dem till nära absoluta nollpunkten. Genom att tillföra energi har han kunnat påverka atomerna så att de hamnar i två olika energinivåer samtidigt.

Fransmannen Serge Haroche har gjort ett liknande försök där han fångade in ljuspartiklar mellan två speglar med extremt hög reflektivitet. Han undersökte sedan hur ljuset påverkades när enstaka atomer passerade mellan speglarna.

De experiment som Haroche, Wineland och andra jobbar med kan så småningom leda fram till att så kallade kvantdatorer. Sådana datorer skulle kunna bli betydligt snabbare än dagens. Forskningen kan också leda fram till utvecklingen av ännu mer precisa klockor, vilket kan användas för att förbättra GPS systemet.

Serge Haroche arbetar på Collège de France och Ecole Normale Supérieure i Paris. David J. Wineland arbetar på National Institute of Standards and Technology och University of Colorado Boulder i USA.

För mer info kontakta: Dag Hanstorp, Professor, Institutionen för fysik
Tel: +46 (0)31 786 91 41, E-post: Dag.Hanstorp@physics.gu.se