Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny docent i geologi

Nyhet: 2018-03-06

Tre frågor till Matthias Konrad-Schmolke som antagits som oavlönad docent i geologi vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

Vad handlar din forskning om?

–Jag undersöker hur vätskor rör sig genom fast berg och vilka ämnen dessa vätskor kan bära med sig.

Hur kan din forskning användas av samhället?

–Vätsketransport i jordskorpan orsakar bland annat jordbävning och malmbildning. Därför är det viktigt för samhället att förstå vätsketransport i fasta bergarter, men det saknas fortfarande kunskaper. Sveriges ekonomi är i hög grad beroende av tillgång på metalliska råvaror och vår malmindustri är både ekonomiskt och strategiskt viktig. Därför bör Sverige ägna större uppmärksamhet åt forskning i detta område, eftersom prospektering efter nya malmer kräver grundläggande förståelse för dessa processer.

Vad blir mest spännande i framtiden?

–Många länder har beslutat att överge fossila bränslen som energiresurser, vilket är ett mycket klokt beslut på grund av framtida klimatförändringar. Vi måste dock inse att även förnyelsebar energi (solceller och vindkraftverk) kräver stora mängder råvaror, vars produktion måste säkras och bli mer hållbar i framtiden.

 

 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?