Ny kurs om antibiotikaresistens

Nyhet: 2017-03-30

Hösten 2017 startar Göteborgs universitet en helt ny kurs om antibiotikaresistens. Vi ställde tre frågor till Anne Farewell, universitetslektor i mikrobiologi och ansvarig för kursen.

Varför startar ni en kurs om antibiotikaresistens?

– Antibiotikaresistens är ett växande problem inom modern hälsovård. Det är viktigt att alla är medvetna om problemet, inte bara läkare och forskare. Mycket information som finns tillgänglig idag är direkt felaktig, och därför vill vi öka samhällets vetskap om problemet så att vi kan minska antibiotikaresistensen.

Vilka vänder sig kursen till?

– Vi hoppas att alla med grundläggande behörighet från gymnasiet ska känna sig manade att söka kursen, inte bara de som studerat biologi eller medicin. Vi vänder oss också särskilt till gymnasielärare, en grupp som sedan kan sprida informationen vidare till sina elever.

Vad kommer studenterna att lära sig?

– Studenterna kommer först att lära sig den grundläggande biologin och kemin kring antibiotikaresistens. Därefter kommer vi att presentera problemet ur ett globalt perspektiv – hur påverkar antibiotikaspridningen i miljön problemet, och vilka är de politiska och etiska följderna av antibiotikaanvändning? Vi kommer också att presentera hur vårdpersonal tar sig an problemet.

Om kursen

Kursen Antibiotikaresistensens problematik omfattar tre högskolepoäng, och kan läsas antingen som kvällskurs eller distanskurs. Som komplement till kursen finns en praktisk laborationskurs som ges på helfart under höstlovsveckan, och som passar som fortbildningskurs för lärare. Sista ansökningsdag är den 18 april.

Mer information om kursen och länk till ansökan

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08