Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny professor i matematik

Nyhet: 2017-03-03

Fem frågor till Axel Målqvist, som utnämnts till professor i matematik vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

1) Hur ser du på att bli professor?

Det är en tydlig milstolpe i mitt yrkesliv. Matematik har varit mitt största intresse så länge jag kan minnas. Det gör mig extra glad över att nu ha blivit utnämnd till professor i matematik.

2) Vad innebär utnämningen för dig?

Det är ett kvitto på att mitt arbete inom forskning och undervisning har hållit en hög nivå över tid. Det motiverar mig att göra ännu bättre resultat i framtiden.

3) Förändrar det här något i ditt arbete?

Det innebär inga direkta förändringar i mina arbetsuppgifter på kort sikt. På längre sikt hoppas jag att jag oftare kommer kunna lyfta blicken från mina egna projekt för att bidra mer till mina närmsta kollegor, institutionen och universitetet.

4) Närmaste forskningsuppgift att ta tag i?

Just nu är jag intresserad av att utveckla robusta matematiska numeriska metoder för simulering av kompositmaterial, som blir allt vanligare inom till exempel bil- och flygindustrin. Datorberäkningar är viktiga för att hitta optimala sammansättningar av material som ger önskade egenskaper samt att utvärdera till exempel hållfasthet och känslighet mot defekter.

5) Den viktigaste framtidsfråga-forskningsfråga som du ser det?

Inom den tillämpade matematiken, och speciellt beräkningsmatematiken där jag arbetar, är det viktigt att studera realistiska modeller som tar hänsyn till osäkerhet i data, till exempel defekter i material eller osäkerhet i markens ledningsförmåga. Denna typ av problem kräver nya tillförlitliga beräkningsalgoritmer och ny matematisk analys.
 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://science.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//ny-professor-i-matematik.cid1429029
Utskriftsdatum: 2018-02-24