Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny samlingsplats för marin forskning och innovation invigdes

Nyhet: 2018-05-25

Idag invigdes Kristineberg Marine Reseach & Innovation Centre som är ett partnerskap för marin forskning och innovation med fokus på hållbar blå tillväxt. I det nya centret ingår Göteborgs Universitet, Chalmers, IVL, Rise, KTH och Lysekils kommun.

Ett hundratal deltagare hade samlats på Kristinebergs marina forskningsstation utanför Fiskebäckskil för att inviga det nya centret. Verksamheten utgår från Kristineberg, men är mer än bara en fysisk plats. Målsättningen är att öppna upp för nya samarbeten med näringsliv och förvaltning.

Stationschef Peter Tiselius inledde invigningen med att ta fasta på Kristinebergs långa historia som plats för marin forskning.
- Med detta nya steg skapar en samarbete som är unikt inte bara i Sverige, utan även i Europa, sa Peter Tiselius.

Fokus på hållbar blå tillväxt

Verksamheten kommer att fokusera på huvudområdena marina livsmedel, marin energi och marin förvaltning och restaurering. Under invigningen hölls ett seminarium om utmaningarna för en blå hållbar tillväxt där bland andra generaldirektören för Havs- och vattenmyndigheten Jakob Granit talade.

Mattias Rust som är departementssekreterare på näringsdepartementet underströk att visioner måste fyllas med innehåll och att regeringen har en uppgift att skapa förutsättningar för att innovationer skapas. Han välkomnade det nya samarbetet på Kristineberg som tar tag i prioriterade frågor.

Ida-Maja Hassellöf från Chalmers lyfte fram att det är viktigt att de medverkande organisationerna drar nytta av varandras olikheter.
- Jag har stora förhoppningar att vi ska kunna öka kunskapsöverföringen från andra tekniska områden som exempelvis batteriforskning där Chalmers är starka.

Läs mer om Kristineberg Marine and Innovation Centre

 

 

AV:

Artikeln publicerades först på: havochsamhalle.gu.se

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?