Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nya masterprogram kombinerar ämnesstudier med pedagogik

Nyhet: 2017-04-10

Våren 2015 startade Göteborgs universitet ett snabbspår för naturvetare som ville få en lärarexamen. Nu utvecklas konceptet ytterligare när ämnesstudier kompletteras med pedagogik i nya masterprogram.

Det råder stor brist på behöriga lärare i naturvetenskap vid landets högstadie- och gymnasieskolor, och därför inledde Göteborgs universitet och Göteborgs Stad redan 2013 ett långsiktigt samarbete med målsättningen att öka rekryteringen av lärare i matematik och naturvetenskap.
– Första steget var påbyggnadsutbildningen Alternativ KPU som riktar sig till de som redan har en naturvetenskaplig examen, och de här masterprogrammen är nästa steg, säger vicedekan Stefan Hulth.

Startar till hösten

De fyra masterprogrammen planeras att starta hösten 2017, och kombinerar studier i ett av ämnena kemi, fysik, matematik eller biologi med den korta lärarutbildningen. Genom att först läsa en termin i det valda ämnesområdet, följa programmet Alternativ KPU under termin 2 och 3 samt avsluta med ett examensarbete, får studenterna möjlighet att både ta en naturvetenskaplig masterexamen samt en lärarexamen. På så sätt hoppas man kunna öka läraryrkets attraktionskraft bland studenter med en kandidatexamen inom naturvetenskap och matematik.

– Att bygga på sin grundexamen med en masterexamen i kombination med en ämneslärarexamen ska vara ett lika naturligt val för dessa studenter som att välja andra masterutbildningar inom det naturvetenskapliga området, säger Stefan Hulth.

De som väljer att läsa ett av de nya masterprogrammen har även möjlighet att fortsätta med en forskarutbildning i naturvetenskap efter sin masterexamen.

Mer information

Läs mer om de nya masterprogrammen

Sista ansökningsdag är 18 april.

 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2018-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?