Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nya miljoner i stöd till forskning om alger

Nyhet: 2014-12-19

Marinbiologen Henrik Pavia får närmare 32 miljoner till ett forskningsprojekt om alger. Totalt får åtta forskarprojekt rambidrag från SSF, Stiftelsen för strategisk forskning, för biologiska produktionssystem.

Träd, alger, jordbrukets restprodukter och liknande kan bli värdefulla och förnyelsebara råvaror för nya produkter. Det är utgångspunkten för SSF:s rambidrag Biologiska produktionssystem, som har beviljats 225 miljoner vid styrelsens möte i december. Åtta forskarprojekt får nu mellan 21 och 32 miljoner kronor vardera.

- Det ger oss en fantastisk möjlighet att utveckla en kunskapsbas för algodling som ett hållbart produktionssystem i svenska kustvatten, säger Henrik Pavia, professor vid Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet.

Projekten har en spännande bredd, allt ifrån att producera blodersättningsmedel ur jästceller till bearbetning av alger för vidare raffinering till livsmedel, finkemikalier och biobaserade material.

- Vi har under de senaste åren utvecklat ett tvärvetenskapligt samarbete kring alger med forskare från Chalmers och KTH som på kort tid har resulterat i en mängd nya forskningsidéer och stora anslag från Formas, MISTRA och nu SSF.

Henrik Pavias forskningsprojekt Produktionssystem för alger med högvärdiga tillämpningar får ett forskningsstöd på 31 709 968 kronor.

Tidigare i år har Henrik Pavia erhållit 15,7 miljoner från MISTRA.

Läs mer>>
 

 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?