Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Oceanograf i Göteborg blir hedersdoktor i Skottland

Nyhet: 2010-08-19

Professor emeritus Gösta Walin, oceanograf vid Institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet, har i sommar utsetts till hedersdoktor vid University of Dundee i Skottland.

– Jag känner mig både upplyft och inspirerad, säger Gösta Walin om utnämningen.

”Gösta Walin, professor emeritus vid Institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet, har gjort framstående vetenskapliga insatser under sin lysande karriär.”, skriver universitetet i Dundee i sin presentation, som fortsätter:

”Professor Walin har banat nya vägar för vår förståelse av vätskors rörelser, och har gjort beaktansvärda genombrott inom detta område. Förutom att öka förståelsen för strömningsmekanik, har han använt sin expertis för att utveckla teknik för att hantera havsförorening, i synnerhet oljeutsläpp. Samtidigt har han visat ett uppfinningsrikt och modigt ledarskap inom miljövetenskap, politik och forskning. Professor Walin har också, genom företagande och litterär verksamhet, främjat vetenskapens roll i såväl socialt som samhälleligt beslutsfattande.”

En förebild för studenterna

– Ett av de viktigaste kriterierna för tilldelning av en hedersdoktor vid universitetet i Dundee är att mottagaren tjänar som en förebild för studenterna. Genom sin framstående skicklighet som vetenskapsman, sitt engagemang i den offentliga granskningen av stora sociala problem där vetenskapliga bidrag är avgörande och att han konsekvent är trogen sina principer, kan jag inte tänka mig något bättre förebild än professor Walin, sa professor Peter Davies i ett tal vid utnämningen.

Gösta Walin har varit anställd vid Göteborgs universitet i närmare 40 år. Han har i sin forskning främst arbetat med frågor som rör geofysisk hydrodynamik.

– Det känns bra att någon ser och uppskattar det som ligger lite vid sidan om huvudspåret, som mitt arbete alltid har gjort, säger Gösta Walin.

Promotionshögtiden ägde rum den 24 juni i Dundee, Skottland.

Talet till hedersdoktorn finns att läsa i sin helhet hos University of Dundee; www.dundee.ac.uk/graduation2010/hongrads/laureationwalin.htm

Foto: Göteborgs universitet.

Kontakt:
Gösta Walin, professor emeritus, Institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet
0526- 224 67
0705- 30 32 33
 

AV:
031- 786 4912, 0732- 09 63 39

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?