Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Omtyckt sommarkurs om klimatförändringar

Nyhet: 2017-07-11

– Vi är så glada att den här kursen har ett så stort intresse, säger universitetslektorerna Torbjörn Gustavsson och Jörgen Bogren vid institutionen för geovetenskaper som håller i den populära sommarkursen Klimatförändringar/människa/samhälle.

Varför är det så många som vill gå kursen Klimatförändringar/människa/samhälle?

– Klimatförändringar är ett laddat ämne. Nyheter om klimatet och klimatförändringar figurerar i stort sett varje dag i media. Vi ser också att det finns en nyfikenhet hos många människor och en vilja till mer kunskap om klimatförändringar. De som går kursen drivs av att vilja sätta in alla dessa nyheter om klimatet i ett större perspektiv. 

På kursutvärderingarna har vi fått kommentar som: ”Den här kursen borde alla ta!”, vilket talar för att det är ett ämne som både är aktuellt och engagerande. Vi är så glada att den här kursen har ett så stort intresse. När vi för tio år sen började hålla den trodde vi nog aldrig att kursen skulle bli så här omtyckt och efterfrågad. Idag har vi ca 300 sökande till varje omgång, vilket känns lite overkligt. Det är en ganska heterogen grupp av människor som väljer att gå kursen. Det kan vara de som funderar på söka till ett program eller studenter från andra ämnen eller universitet som vill bredda sitt kunskapsområde men även en intresserad allmänhet. Det är också ganska vanligt att vi har lärare som går kursen. Lärarna använder sig sedan av vad de har lärt sig i sin egen undervisning, något vi tycker är extra roligt.

Vad lär sig studenterna på kursen?

– Mycket! Kursen ger dem kunskap om vad som orsakar till klimatförändringar och vad det får för konsekvenser. Det kan både handla om naturliga geologiska förändringar och klimatförändringar som är orsakat av människan. Kursen ger studenterna både bredare kunskap och djupare förståelse i ämnet. De får helt enkelt ett större perspektiv där de kan reflektera om vad klimatförändringar kan få för konsekvenser.

Hur är kursen utformad?

– Kursen är på 7,5 högskolepoäng och vi håller den tre gånger om året och just nu är vi i full gång med sommarkursen. Kursen är nätbaserad, vilket innebär att studenterna fysiskt kan vara bosatta i en helt annan världsdel, vilket är väldigt smidigt och gör att fler har möjlighet att läsa kursen.
Kursen är indelad i fyra teman och består både av kortare inlämningar med flera frågor, där studenten själv ska reflektera och av en del med självrättande prov. För att skapa bra dialog med studenterna tycker vi det är viktigt att ge respons på alla inlämnade essäer.
Att kursen är nätbaserad gör det även möjligt att lägga till nya länkar och ta med aktuella fenomen och händelser, något som våra studenter uppskattar.

Vad vill ni ge för tips till de som gått kursen och är nyfikna på att lära sig mer om ämnet?

–De som funderar på att studera, hoppas vi såklart ska söka in till ett program! Det finns flera fortsättningskurser på olika program som handlar om klimat och klimatförändringar. Vår förhoppning är att kursen ska fungera som en bra ingång till ämnet och dess litteratur. Vi har ju skrivit flera böcker i ämnet som går att förkovra sig i efter att kursen är slut.

Läs mer om Kursen Klimatförändringar/människa/samhälle

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://science.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//omtyckt-sommarkurs-om-klimatforandringar.cid1492374
Utskriftsdatum: 2018-02-24