På expedition till Antarktis över sommaren

Nyhet: 2013-06-05

När andra laddar för solsemester och värme packar de vantar, mössor och överlevnadsoveraller. I tio veckor blir Antarktis och forskningsfartyget Polarstern deras hem.

- Jag har resfeber och förstår inte riktigt hur jag ska hinna med, säger Katarina Abrahamsson, professor på Institutionen för kemi och molekylärbiologi.

Tillsammans med forskaren Martin Ahnoff och doktoranden Anna Granfors går hon snart ombord på isbrytaren Polarstern i Kapstaden. Under juni, juli och halva augusti ska forskargruppen studera ozonnedbrytande ämnen i Antarktis hav och kampera ihop med andra forskare från olika länder runtom i världen.

Katarina är en van polarresenär, hon har varit i Antarktis fem gånger redan, Anna har besökt Antarktis sommartid men ingen av dem har varit där på vintern.

- Förra gången var det sommar och ljust nästan dygnet om. Nu kommer det vara dagsljus en halvtimme om dagen och det kan bli upptill 30 grader kallt, säger Anna, som nästan är klar med sin packning men är på jakt efter de perfekta vantarna att ha med ner till vinterkylan.

Stormiga farvatten på vägen

För Martin Ahnoff är det första resan till Antarktis och han är förberedd på att den kan bli tuff; ”roaring forties, furious fifties and screaming sixties” är välkända begrepp som syftar på storm och oväder på de olika breddgraderna.

- Jag är inställd på att det kan bli gungigt och att jag kan bli sjösjuk men det går ju över. Den vanligaste reaktionen jag fått när jag berättar att jag ska åka är annars att folk vill följa med, säger Martin.

Katarina har bunkrat upp med D-vitaminer inför resan. I år blir det inga  soliga sommardagar eller ljusa sommarnätter.

- Värmen bryr jag mig inte om men ljuset kommer jag att sakna. Min bror tycker jag är galen som åker iväg till polarvinter mitt i svenska sommaren, säger hon.

Unika studier i vintermörker

De är pionjärer. Ingen har hittills studerat om och i vilken utsträckning organismer i havet i Antarktis bryter ner ozon vintertid.

- Alla vill göra globala modeller men utsluter polarområdena vintertid, man tror ingenting händer eftersom det inte finns ljus. Nu ska vi undersöka om det verkligen förhåller sig så, säger Katarina.

Hon har egna teorier om hur det är och skämtar om att hittar gruppen intressanta resultat skriver de ett peak redan ombord på båten.
Katarina, Martin och Anna forskar i marin kemi och atmosfärskemi och intresserar sig för den naturliga produktionen av ozonnedbrytande ämnen som sker av olika organismer som till exempel alger.

- Men frågan är vad som händer med naturens egen pump när vi lever i ett klimat som snabbt förändras och där isarna smälter, säger Katarina.

Eftersom utsläppen av freon med åren har minskat kunde man förväntat sig att ozonskiktet påverkats positivt men det har inte hänt och frågan är varför?

- Gaser som metan är inte ozonnedbrytande men påverkar indirekt. Det hela är ett komplext sammanhang, där de ozonnedbrytande organismerna är en spelare bland andra vad det gäller ozonhålet över Antarktis, säger Martin.
För att veta hur människan påverkar miljön är det därför viktigt att veta hur de naturliga systemen fungerar.

Många utmaningar väntar

Utmaningarna i Antarktis kommer att bli många. Även om gaser i stor mängd hamnar i atmosfären är halterna som organismerna producerar låga och därför svåra att mäta. Och att stå på isen och borra kärnor i iskyla och mörker har sina svårigheter.

- Vi har skaffat pannlampor, vi får hoppas att det fungerar och att vi kan se tillräckligt bra, säger Anna.

Vid midsommar lär trion uppleva väderförhållanden som liknar midvinter på Kirunas breddgrader.

- Jag hoppas på att få se sydsken, säger Katarina.

Med besättningen inräknad kommer 100 personer att bo och arbeta på fartyget Polarstern under flera månader. Att leva så länge på en hundra meter lång båt har sina begräsningar, även om det finns swimmingpool, bastu, gym och bio ombord.

- Man måste vara social, gilla att umgås och så får man försöka hitta ställen där man ibland kan vara för sig själv. Jag har tur som har fått en egen hytt. När jag jobbar kan Martin eller Anna vara där. Annars jobbar vi ju mest och äter och sover, säger Katarina.

Polarstern resan kan följas på: www.awi.de

Foto: fr vänster Katarina Abrahamsson, Anna Granfors och Martin Ahnoff

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2018-09-11