Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Resebrev 1 från Virtue: "På plats i Barcelona"

Nyhet: 2014-11-07

T/S Gunilla förtöjd utanför Akvariet i Barcelona, Spanien. Foto: Mikael Olsson

T/S Gunilla förtöjd utanför Akvariet i Barcelona, Spanien. Foto: Mikael Olsson

Hej!

Vi heter Mikael Olsson och Susan Gotensparre och jobbar på institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet. Vi är båda intresserade av att samverka med skolor och övriga samhället, vilket vi bland annat gör inom projektet Virtue (där ett antal CD-skivor monteras på rack och placeras ut i olika vattenmiljöer och årstider).

Fick vi med allt? Foto: Mikael OlssonI våras ansökte vi om finansiering från Hasselbladsstiftelsen för att återetablera Virtue som ett internationellt marint samarbetsprojekt. Efter att stiftelsen gav oss klartecken började vi planera för att besöka olika hamnar och anordna ”hamnevent” i Spanien (här ingår laborationer, videokonferens med en svensk skola, workshop med spanska lärare, etc) och bjuda in både svenska och spanska gymnasieelever (eventen hålls 7/11 i Barcelona och 12/11 i Palma de Mallorca).

Anledningen till att dEtt rack som har hängt i Barcelonas hamn sedan slutet på juli månad (2014).  Foto: Mikael Olssonet blev Spanien berodde på vårt samarbete med Öckerö seglande gymnasieskola. Den 20 augusti lämnde Öckerö seglande gymnasieskola och skolskeppet T/S Gunilla sin hemmahamn – med en skolklass ombord – och seglar nu till flera utländska hamnar, bland annat Barcelona och Palma de Mallorca.

Innan T/S Gunilla stack iväg på sin seglats passade vi på att fästa Virtueskivor på skrovet. Dessa Virtueskivor är specialutformade för att klara en långseglats och inspiration fick vi från Ostindiefararen Götheborgs Kinaresa (2005-2007), som var utrustad med liknande skivor.

Under hamneventen kommer de svenska och spanska studenterna att få studera Virtueskivor med marin påväxt från Spanien (i somras skickade vi tomma rack till Sjöfartsmuséet i Barcelona och Akvariet på Palma de Mallorca), Sverige (Varberg) och T/S Gunilla. Idén är att låta studenterna undersöka och göra jämförelser mellan Virtueskivor från Västsverige, Spanien och T/S Gunilla med fokus på biodiversitet och artspridning. Resultaten kommer sedan att registreras i Virtues databas.

I dag fick vi hjälp av en dykare från Akvariet för att se ifall de specialdesignade Virtueskivorna på T/S Gunilla fortfarande fanns kvar efter 2,5 månaders seglats. Titta på filmen för att ta reda på vad som hände! Vi tog också upp tre rack som hängde i Barcelonas livliga båthamn.
Nu fortsätter förberedelserna inför morgondagen.

Hälsningar, Mikael och Susan

Läs mer om Virtue

AV: Mikael Olsson och Susan Gotensparre

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?