Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Saco listar framtidens jobb

Nyhet: 2017-11-27

Kemister, matematiker, statistiker, lärare och receptarier kommer att ha lätt att få jobb inom de närmaste fem åren. Det visar Sacos årliga prognos av framtidens arbetsmarknad för akademiker.

Saco ger varje år ut rapporten Framtidsutsikter, en prognos av arbetsmarknaden för akademiker fem år framåt i tiden.

För den som kan tänka sig en karriär i välfärdssektorn ser det ljust ut. Lärare, apotekare och fysioterapeuter är några yrkesgrupper som kommer att ha lätt att få jobb i framtiden, enligt prognosen. Inom naturvetenskap har även kemister, matematiker, statistiker och receptarier en bra framtida arbetsmarknad.

– Bristen på kemister rimmar dessvärre illa med det låga söktryck vi har till utbildningar i kemi. Här gäller det också att säkra kompetensen i kemi hos lärare i både grund- och gymnasieskolan. På vår institution lägger vi stort fokus på lärarutbildningen i kemi eftersom vi ser detta som en mycket viktig väg för att väcka intresset för kemi hos unga och öka rekrytering till kemistudier på sikt, säger Kristina Hedfalk, vice prefekt med ansvar för utbildning vid institutionen för kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.

Stor konkurrens finns däremot bland biologer. För nyexaminerade biologer kan det vara svårt att komma in på arbetsmarknaden om man inte har en plan för hur man ska tillämpa sin kompetens i arbetslivet. Men samtidigt konstateras att för biologer med branschkunskap, affärsförståelse och kunskap om marknadsföring är det sällan problem att få ett arbete. Biologer med kunskap om matematik och it finns det också ett ökat behov av.

För fysiker, geovetare och naturgeografer kommer det att inom den närmsta tiden att finnas en balans mellan antal jobb och utexaminerade.

Prognos för sextiosex akademikeryrken

Att det är liten konkurrens om jobben inom ett yrke är dock inte nödvändigtvis positivt, enligt Saco. Det kan till exempel vara ett tecken på att lönerna är låga eller att det är råder brist på utvecklingsmöjligheter inom yrket.

– Vi på Saco vill att morgondagens akademiker ska ha alla fakta på bordet innan de gör sina utbildningsval. Ta reda på så mycket du kan innan du gör ditt val – ingen ska behöva ångra sin utbildning, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Framtidsutsikter är en prognos av arbetsmarknaden för 66 akademikeryrken och bygger på en bedömning Sacoförbunden gör av arbetsmarknadsläget på fem års sikt.

Rapporten släpps i samband med Saco Studentmässor, Sveriges största mässa för högre utbildning, som äger rum i Stockholm 29/11-1/12 och i Malmö 6/12.

Hela listan finns här>>


 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Erika Hoff|Sidan uppdaterades: 2018-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?