Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Scary Seafood ska lära oss äta ny mat från havet

Nyhet: 2018-04-20

Kan sjöpungar, havsborstmaskar och alger bli framtida delikatesser? Det kanske inte låter gott, men havet rymmer många outnyttjade råvaror som fungerar utmärkt som mat för människor. Det nystartade projektet Scary Seafood vill inspirera till att äta nya marina arter som inte tas till vara och konsumeras idag.

På en workshop på Tjärnö marina forskningsstation samlades fiskare, odlare, och representanter för restaurangbranschen och upplevelseindustrin för att lära sig mer och smaka på några av havets outforskade råvaror.

Skäl att tänka nytt

Mycket av det vi äter styrs av traditioner och förväntningar. I tider av utfiskning och ökande efterfrågan på sjömat finns det skäl att tänka nytt kring vad som faktiskt går att äta.
- Det handlar också om att återupptäcka mat som åts här förr, säger Christin Appelqvist som är projektledare.

Från havet till tallriken

Projektet Scary Seafood som drivs av Göteborgs universitet och Maritima klustret i Västsverige genomför en studie kring tänkbara och icke tänkbara arter från havet utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Målet är att beskriva kunskapsläget kring arterna och belysa hinder eller möjligheter för att få produkten från havet till tallriken. Projektet vill även stimulera till entreprenörskap och nyföretagande.

Ur hållbarhetsperspektiv är det viktigt att ta tillvara resurser och råvaror som finns eller kan produceras i vår närhet. Spektakulär och ovanlig mat kan också skapa reseanledningar och leda till utveckling av upplevelseturism. 

Sofia B Olsson som är köksmästare på restaurang vRå i Göteborg var med under workshopen. Hon jobbar mycket med alger men är också intresserad av att hitta nya hållbara arter att servera.
- Det finns en mängd olika räkor, krabbor och bläckfisk som jag skulle vilja testa. Även sjögurka är intressant, säger Sofia B Olsson.

Läs mer om projektet här
 

AV:

Artikeln publicerades först på: havochsamhalle.gu.se

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?