Sebastian Westenhoff ny ledamot i Sveriges unga akademi

Nyhet: 2017-06-05

Sebastian Westenhoff, professor i biofysikalisk kemi, är en av sex framstående unga forskare som har valts in som nya ledamöter i Sveriges unga akademi.

Sebastian Westenhoff forskning handlar om att avbilda kemiska reaktioner i mycket hög förstoring. I en kemisk reaktion omvandlas ett eller flera ämnen till nya ämnen, och miljontals sådana reaktioner pågår omkring oss hela tiden; socker och andra kolhydrater förbränns, växter bildar syre genom fotosyntes av koldioxid och vatten, och antikroppar bekämpar virusinfektioner med hjälp av kemiska reaktioner.

Många av dessa omvandlingar styrs av proteiner. Varje protein har en specifik uppgift och kontrollerar ofta en specifik kemisk reaktion. Sebastian Westenhoff kartlägger hur detta sker på molekylnivå och hur proteinerna styr reaktionerna.

Filmar molekylers strukturer

För att studera kemiska reaktioner utvecklar han och hans forskningsgrupp nya experimentella metoder baserade på avancerad laser- och röntgenteknik. Med metoderna kan de ”filma” hur proteinernas och molekylernas struktur förändras när de reagerar med varandra.

- Jag har på detta sätt bland annat kartlagt funktionen av fytokromer, som styr att plantor växer bort från skuggan och till dit där det finns ljus. Jag undersöker även en sorts proteiner som kan känna av ljus och kemikalier i bakterier och därmed fungera som bakteriernas sinnen.

Sebastian Westenhoff tycker att det är fantastiskt roligt att ha blivit ledamot i akademin och säger att det första mötet var mycket välkomnande och trevligt.

- Jag upplever också att det finns en mycket stark drivkraft inom organisationen till att sätta saker i rörelse. Akademin är alltid konstruktiv i sina förslag, inspel och aktiviteter, och det är mycket positivt.

"Kanaliserar en vilja till förändring"

Som ledamot i akademin vill han bidra till en positiv utveckling av universiteten, något som han säger bland annat kan ske genom konstruktiva förslag för bättre akademiskt ledarskap, optimala karriärvägar och breddat rekrytering av studenter, forskare, och lärare. Han trycker på vikten av att akademin är tvärvetenskaplig, vilket ger honom en chans att regelbundet få träffa, diskutera och jobba med unga akademiker från andra discipliner.

- Akademin har bara funnit i sex år, men har under sin korta historia redan fått en fast plats i Sveriges akademiska landskap. Jag tror att det beror på att akademin är mycket aktiv. Den kanaliserar en vilja till förändring som finns hos många yngre forskare, säger Sebastian Westenhoff.

Sebastian Westenhoff
sebastian.westenhoff@chem.gu.se