Sixten Heymans pris 2013 till geofysiker vid Göteborgs universitet

Nyhet: 2012-12-20

Erik Sturkell, professor i tillämpad geofysik, får Sixten Heymans pris 2013 för betydelsefulla insatser inom geofysikens område.

Erik Sturkells forskning rör i huvudsak vulkanologi med fokus på magmarörelser samt konsekvenser av större meteoritnedslag. Båda forskningsområdena har stor betydelse för livets utveckling på jorden och mänsklighetens framtid.
Studier av magmarörelser är betydelsefulla för att förstå hur och när vulkanutbrott sker. Meteoritnedslag kan bära information om dramatiska klimatförändringar under jordens geologiska utveckling.

Sixten Heymans pris delas ut vart tredje år, varannan gång till en svensk skönlitterär författare och varannan gång till en svensk naturvetare. 2010 års pristagare var Klas Östergren.
Pristagaren utses av Göteborgs universitet och prissumman för 2013 är på 300 000 kronor.

Sixten Heymans pris har utdelats sedan 1938. Priset instiftades genom en donation från Göteborgsföretagaren Sixten Heyman på 1920-talet.

Fotograf: Johan Wingborg

Sidansvarig: Erika Hoff|Sidan uppdaterades: 2018-09-11