Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sju frågor om Pi-dagen

Nyhet: 2015-03-14

Sju frågor om Pi-dagen …
…. till matematikern Marija Cvijovic vid Göteborgs universitet.

1) Pi-dagen som inträffar nu den 14 mars är ju tillägnad talet pi (π ≈ 3,14159…). Vad används talet pi till?

Talet pi är förstås relaterat till när man beräknar cirklarnas area och radie. Pi är helt enkelt förhållandet mellan en cirkels omkrets och dess diameter. Om diametern på en cirkel är 1, då kommer dess omkrets vara 3,14159 ... Pi anses vara ett oändligt, irrationellt och transcendentalt tal, eller med andra ord, pi: s decimaler fortsätta för evigt och upprepas aldrig.

2) När stöter vi först på talet pi i historien?

Pi har varit känt i nästan 4000 år. Den första beräkningen av pi gjordes av Archimedes av Syracuse (287-212 f.Kr), en av de största matematikerna i den antika världen. Matematiker började använda den grekiska bokstaven pi (π) på 1700-talet och pi kommer från perimeter, som betyder omkrets. Bokstaven pi på grekiska är som vår bokstav P.

3) Varför inträffar Pi-dagen den 14 mars?

Den 14 mars valdes eftersom den representerar 3,14 (3 som tredje månad – mars, och 14 är dagen). Och om man vill göra allt rätt, så ska festligheten börja kl. 1:59 (andra 3 siffrorna i pi).
I år är Pi-dagen dock ännu mera unik: 3 mars 2015 exakt kl. 09:26:53 kommer att representera de 10 första siffrorna i pi , alltså 3,141592653.

4) Hur länge har pi haft en egen dag?

Det första stora firandet av Pi ägde rum i San Francisco 1988 på vetenskapscentret Exploratorium.

5) Hur använder vi pi i det dagliga livet?

Flygbolag använder pi för att beräkna flygavståndet runt jorden; när flygplan flyger långa sträckor flyger de faktiskt på en båge av en cirkel. Den bör beräknas korrekt för bränsleförbrukning till exempel. När vi ska lokalisera oss själva på en jordglob (beräkna GPS-koordinater), kommer pi i beräkningen i de flesta metoder.

Användningsområdena är många. Signaler i radio, TV, radar och telefoner. I navigering; globala vägar, global positionering. Sinusvågor har en fundamental period av 2 * pi, så pi blir avgörande i signalbearbetning, spektrumanalys, det vill säga att ta reda på frekvenser i en våg du tar emot eller skickar iväg.

6) Har du något eget förhållande till pi?
När jag var runt 12 år gammal, läste jag om gamla geometriska problem: cirkelns kvadratur - där man borde konstruera en kvadrat med samma område som en given cirkel. Jag visste att detta problem visade sig vara omöjligt, eftersom pi är ett transcendent tal, men ändå var jag väldigt bestämd på att visa att jag kunde lösa det. Självklart gjorde jag inte det, men hade mycket roligt i flera månader.

7) Ska du som matematiker fira Pi-dagen på något sätt?

Kanske baka några pi- formade kakor med barnen. Det är ju lördag den 14 mars eller hur? :)

Kontakt:

Marija Cvijovic, Institutionen för matematiska vetenskaper
Tel: 031-772 5321, E-post: marija.cvijovic@gu.se
 

 


 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?