Storsatsning på vattenbruksforskning på västkusten

Nyhet: 2014-04-14

Det blev storslam för vattenbruksforskningen inom Göteborgs universitet när Forskningsrådet Formas, Mistra och Lantmännens Forskningsstiftelse delade ut medel för forskning om hållbara produktionssystem. Sammanlagt närmare 32 miljoner gick till tvärvetenskapliga projekt inom universitetet.
- Fantastiskt roligt för Göteborgs universitet och för västkusten, säger professor Kristina Snuttan Sundell, ordförande för Vattenbrukscentrum Väst (VBCV).

Professor Kristina Snuttan Sundell får 15,9 miljoner kronor i anslag till ett projekt om utveckling av marint vattenbruk. Forskningen berör frågor som hur man kan effektivisera produktionen av eftertraktade fisk- och skaldjur som fläckig havskatt och hummer. Nya foder baserade på hållbara råvaror från musslor och outnyttjade biprodukter från sill och skaldjur kommer att utvecklas.

- Vi vill hitta en hållbar strategi för etablering av ett svenskt, marint vattenbruk. Projektet består av experter i biologi, teknik, livsmedelsvetenskap, livscykelanalys (LCA) och ekonomi, säger Kristina Snuttan Sundell, VBCV och institutionen för biologi och miljövetenskap.

Projektet kommer anta utmaningarna att minska beroendet av fiskolja och fiskmjöl i det foder som behövs för fiskodlingen, utveckla kvalitetslarvfoder och minska utsläppen av näringsämnen med ett helhetsperspektiv på hållbarhet som inbegriper socioekonomiska aspekter. Pilotodlingar kommer att anläggas där forskning, innovation, utbildning och samverkan mellan forskare och branschen kan äga rum.

- Projektet samverkar med västsvenska samhällsaktörer och privata intressenter med målet att skapa modellsystem för marin odling och affärsplaner för foderföretag. Det säkerställer en utveckling av ett bärkraftigt vattenbruk i samklang med samhället.

Makroalgsodling har framtiden för sig

Professor Henrik Pavia får 15,7 miljoner kronor i anslag till ett projekt om hållbar storskalig odling av makroalger i Sverige. Makroalgsodling är globalt sett den snabbast växande sektorn inom vattenbruk, men är trots goda naturliga förutsättningar helt outvecklat i Sverige.

- Algodling har många fördelar jämfört med landbaserad biomassaproduktion. Makroalger växer snabbare än landväxter och är effektivare på att fånga in koldioxid, säger Henrik Pavia vid institutionen för biologi och miljövetenskap.

Odling i havet kräver inte gödning, pesticider eller konstbevattning och tar inte värdefull jordbruksmark i anspråk. Istället fångas näringsämnen upp och genom användande av alger för föda, foder och gödning kan man skapa en länk till lantbruk för att sluta kretslopp.

- Det här projektet tittar särskilt på odling av makroalgen sockertare (Saccharina latissima) som förekommer naturligt vid svenska västkusten. Sockertare kan användas i livsmedel och foder till djur, och potentiellt även till att producera bioetanol och plast.

Medlen kommer att användas för att bland annat behandla nya odlingstekniker, massproduktion av sporer och groddplantor, avel av odlingsvarianter och socioekonomiska hållbarhetsanalyser. Det multidisciplinära forskningslaget kommer i projektets olika delar att ha ett nära samarbete med myndigheter, företag och andra intressenter.

Forskningsmedlen kommer att fördelas på fyra år under perioden 2014-2017.

Professor Kristina Snuttan Sundell
Institutionen för biologi och miljövetenskaper