Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Stort anslag till forskning i fysik

Nyhet: 2017-03-01

Professor Johan Åkerman har fått ett forskningsanslag på närmare 23 miljoner kronor från Vetenskapsrådet inom Bidrag till forskningsmiljö naturvetenskap och teknikvetenskap.
- Det känns förstås väldigt bra att kunna fortsätta vårt framgångsrika forskningssamarbete mellan Göteborgs universitet och KTH inom ramen för det här anslaget, säger Johan Åkerman.

Totalt beviljade Vetenskapsrådet bidrag till forskningsmiljö på närmare 426 miljoner för hela bidragsperioden. Antal ansökningar var 222 stycken, varav 18 beviljades medel, en beviljandegrad på 8 procent.

– Vår forskningsmiljö för samman ledande grupper inom spintronik och atom-, molekyl-, och optisk fysik vid Göteborgs universitet med ledande grupper inom elektronikdesign och DFT-beräkningar vid KTH. Tillsammans kommer vi nu att kunna driva forskningsområdet framåt på bred front, säger Johan Åkerman, professor i experimentell fysik och tillämpad spinntronik vid Göteborgs universitet.

Flera genombrott

Johan Åkerman får bidraget för forskningsmiljö för Strategisk forskning inom informations- och kommunikationsteknik med projektet Spinnströmsbaserade mikrovågsoscillatorer, sensorer, och neurala nätverk.

– Vi har under de senare åren stått för en rad genombrott inom framför allt spinn-baserade oscillatornätverk där vi är världsledande inom både konstruktion och karakterisering. Vi ser en väldigt spännande potential inom till exempel neurala nätverk och snabb mönsterigenkänning baserade på sådana nätverk. Vår forskning kan nu sträcka sig hela vägen från att modellera och optimera materialen som vi använder, till att konstruera hela kretsar och system baserade på våra komponenter.

Av de huvudsökande var 49 kvinnor, varav 2 beviljades bidrag. Motsvarande siffror för männen var 173 huvudsökande och 16 beviljade.

Läs mer här om Bidrag till forskningsmiljö 2016 (Naturvetenskap och Teknikvetenskap)>>
Kontakt:
Johan Åkerman, professor professor i experimentell fysik och tillämpad spinntronik vid Göteborgs universitet.
johan.akerman@physics.gu.se, 031-786 9147
 

 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?