Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Strandsnäckor har genetiska kit för snabb evolution

Nyhet: 2018-08-08

Strandsnäckor kämpar för att överleva i en av havens mest påfrestande miljöer - klippstranden. För att klara täta miljöbyten har de utvecklat genetiska kit som hjälper dem att snabbt anpassa sig till en specifik strandmiljö visar ny forskning.

Man kan beundra strandsnäckornas uthållighet att i alla väder stanna kvar på stranden - från råkall vinter med blåst och is till stekande solsken. Hur de klara denna utmaning har forskare från universiteten i Sheffield och Göteborg nu undersökt, och resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften Evolution Letters. Enligt forskarna har de gener som är avgörande paketerats i tre kit som nedärvs tillsammans, vilket ger en både snabb och effektiv anpassning till en viss strandmiljö.

Välundersökt strand i Bohuslän

Forskarna har samlat in hundratals snäckor från en strand i Bohuslän där miljön skiftar ifrån stenar till branta klippor. Snäckornas exakta position på stranden och ett stort antal egenskaper och anpassningar har noterats. Utöver detta har varje snäckas gener analyserats noggrant. Resultatet visar att snäckornas egenskaper ändras dramatiskt i skiftet mellan stenar och klippor.

- Snäckorna är så olika mellan stenarna och klipporna att det ser ut som om det är olika arter. Snäckorna bland stenarna har tjockt skal och är stora vilket hjälper dem klara attacker från alla krabbor som finns bland stenarna. På klipporna är snäckorna väldigt små och lätta men har en stor fot som de använder för att hålla sig fast då vågorna slår mot berget, säger Kerstin Johannesson som lett det svenska forskningsteamet.

Paketerade gener

Men när forskarna analyserade snäckornas genetiska uppsättningar fick de en rejäl överraskning. De hittade fler än 1000 gener som skilde "krabb-" och "våg-"snäckorna från varandra. Men istället för att vara utspridda över alla snäckornas 17 kromosomer så fanns majoriteten av dessa gener samlade i ändarna av 3 av kromosomerna. Från detta kunde forskarna sluta sig till att snäckorna har samlat ihop de flesta viktiga gener i tre stora "gen-kit" som används för att klara att snabbt anpassa sig till antingen den ena eller andra typen av strandmiljö.

Ökar förståelsen för snabb evolution

- Detta ger oss en viktig ledtråd för att förstå hur en art kan klara snabba miljöbyten. Vilket är viktigt för arter som lever i variabla miljöer men också blir allt viktigare för arter vars livsmiljöer nu i allt snabbare takt förändras av klimateffekter och andra orsaker, säger Roger Butlin från Sheffield som nu också gästforskar vid Göteborgs universitets forskningsstation på Tjärnö.

Forskarna fortsätter nu att undersöka liknande fenomen hos snäckor på fler stränder i Bohuslän och i Spanien och England för att se om samma användbara gen kit används på flera ställen eller om det här finns andra kit med liknande funktioner.

Forskningen finansierades av svenska och engelska forskningsråden (VR och NERC).

Länk till artikeln i Evolution Letters: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/evl3.74

Kontakt

Kerstin Johannesson
Professor i marin ekologi
Göteborgs universitet
Kerstin.Johannesson@gu.se
0766-22 96 11
 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?