Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sven Lovén centrum för marina vetenskaper invigs

Nyhet: 2008-01-14

I dag lämnar Kungl. Vetenskapsakademien officiellt över forskningsstationen i Kristineberg till Göteborgs universitet.

Under 130 år, sedan starten 1877, har forskningsstationen framgångsrikt drivits i Kungl. Vetenskapsakademiens regi, men drivs från och med 14 januari 2008 av Göteborgs universitet. Den nya verksamheten i Kristineberg kommer att ingå i ett stort marint forskningscentrum som får namnet ”Sven Lovén centrum för marina vetenskaper”, där även Tjärnö marinbiologiska laboratorium (TMBL) och Göteborgs universitets marina forskningscentrums (GMF) fartygsresurser ingår.

Sven Ludvig Lovén (1809–1895) var docent i zoologi vid Lunds universitet och sedermera professor och intendent vid Naturhistoriska riksmuseets evertebratavdelning. 1840 valdes Lovén in som ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien. Hans forskning kring och insamlingar av både marina ryggrads- och ryggradslösa djur rönte stor uppmärksamhet och de vetenskapliga resorna till bland annat Svalbard möjliggjorde tolkningen av den svenska västkustens så kallade skalbankar, bestående av subfossila mollusker som en gång lagrats högt över havets nuvarande nivå. Lovén ägnade sig särskilt åt de som finns vid Kapellbackarna i Uddevalla. Under en lång följd av år samarbetade han också med fiskare från Bohuslän, för att dessa mot ersättning skulle samla in havsdjur. 1877 grundade Lovén det som kom att kallas Kristinebergs marina forskningsstation.

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Erika Hoff|Sidan uppdaterades: 2018-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?