Sven Lovén centrum för marina vetenskaper invigs

Nyhet: 2008-01-14

I dag lämnar Kungl. Vetenskapsakademien officiellt över forskningsstationen i Kristineberg till Göteborgs universitet.

Under 130 år, sedan starten 1877, har forskningsstationen framgångsrikt drivits i Kungl. Vetenskapsakademiens regi, men drivs från och med 14 januari 2008 av Göteborgs universitet. Den nya verksamheten i Kristineberg kommer att ingå i ett stort marint forskningscentrum som får namnet ”Sven Lovén centrum för marina vetenskaper”, där även Tjärnö marinbiologiska laboratorium (TMBL) och Göteborgs universitets marina forskningscentrums (GMF) fartygsresurser ingår.

Sven Ludvig Lovén (1809–1895) var docent i zoologi vid Lunds universitet och sedermera professor och intendent vid Naturhistoriska riksmuseets evertebratavdelning. 1840 valdes Lovén in som ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien. Hans forskning kring och insamlingar av både marina ryggrads- och ryggradslösa djur rönte stor uppmärksamhet och de vetenskapliga resorna till bland annat Svalbard möjliggjorde tolkningen av den svenska västkustens så kallade skalbankar, bestående av subfossila mollusker som en gång lagrats högt över havets nuvarande nivå. Lovén ägnade sig särskilt åt de som finns vid Kapellbackarna i Uddevalla. Under en lång följd av år samarbetade han också med fiskare från Bohuslän, för att dessa mot ersättning skulle samla in havsdjur. 1877 grundade Lovén det som kom att kallas Kristinebergs marina forskningsstation.

Sidansvarig: Erika Hoff|Sidan uppdaterades: 2018-09-11