Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Svensk algodling bidrar till fossilfri framtid

Nyhet: 2018-06-18

Proteintillskott, finkemikalier och bioplast. Makroalger har många användningsområden och nya utvecklas i snabb takt. I måndags inleddes en internationell algkonferens på Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad.

Forskare och företagare från hela världen samlas för att dela erfarenheter och diskutera frågor kring odling och användning av makroalger. Redan i dag använder vi alger exempelvis inom livsmedelsindustrin som förtjockningsmedel i
glass och såser. Men makroalger kan så mycket mer. Inte minst kan de hjälpa till att minska beroendet av fossila ämnen.
- Flera av de projekt vi jobbar med nu är en del av en europeisk och nationell strategi att ställa om till ett hållbart samhälle och komma bort från fossilberoendet, berättar professor Henrik Pavia. Pavia är värd för konferensen och leder flera algodlingsprojekt vid Göteborgs
universitet.

Första algodlingen i Sverige


Odlingen som drivs av Göteborgs universitet är unik i Sverige, enligt Henrik Pavia.
- Vår havsbaserade odling är den första större riktiga algodling vi någonsin har haft i Sverige.

Tjärnölaboratoriet är ett nationellt ledande centrum för makroalgsodling och blir nu också en nod i ett internationellt nätverk av algodlingscentra.

Konferensen arrangeras av alprojekten Sweaweed, AquaAgriKelp och SeaFarm i ett samarbete mellanGöteborgs universitet, Chalmers och KTH i Stockholm. Den finansieras av Göteborgs universitet genom KVAfonden.

Läs mer om Tjärnö International Seaweed Conference



 

AV:

Artikeln publicerades först på: havochsamhalle.gu.se

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Erika Hoff|Sidan uppdaterades: 2017-12-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?