Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SWERUS-C3, elfte resebrevet: "Nyisen börjar breda ut sig"

Nyhet: 2014-09-08

7 september 2014, Östsibiriska havet

Vi är nu drygt två veckor inne på del två (också kallat "ben 2") av SWERUS-C3-expeditionen. Vi bytte större delen av forskare och besättning i Barrow, Alaska runt den 20 augusti. För oss som reser båda benen och som var kvar ombord under bytet var det en speciell känsla att säga adjö till alla skeppskamrater från första delen och välkomna alla nya.

Vi låg för ankar utanför Barrow och kunde bara uppleva byn genom kikaren. Vår personal skiftade med hjälp av en mindre båt som körde fram och tillbaks. Vi hade en makalös tur med vädret med nästan spegelblankt hav under bytet. Hade det blåst kunde det annars lätt ha ställt till med problem. Vi fick dock en del extra besökare från land i form av ettriga myggor. Första gången jag har viftat bort mygg ombord på en isbrytare. Vi fick också levererat nya förnödenheter och det har smakat bra med färska grönsaker och frukt.

Första gången jag har viftat bort mygg ombord på en isbrytare.Efter en hel del arbete för alla nya forskare att komma i gång med sina forskningsprojekt och fortsätta pågående mätningar har vi nu kommit in i rutinerna. Från Barrow gick vi till området kring Wrangelön där vi har provtagit i en djupränna, Barrow Canyon, där stora mängder varmt vatten från Stilla havet strömmar in i centrala Arktis. Anledningen till denna inströmning är att vattenytan i norra Stilla havet står något högre än i Nordatlanten och Arktiska oceanen. Efter detta har vi lämnat den ryska ekonomiska zonen och arbetat flera dagar i en flik med internationellt vatten som sträcker sig in från djuphavet och upp på den Sibiriska shelfen.

Vi har tagit upp en hel mängd sedimentkärnor som för oss oinvigda mest ser ut som lera men som innehåller massor av intressant information. Vi oceanografer har nu inriktat vårt arbete på kontinentalsluttningen där vi arbetar med sektioner från djupt in mot grunt vatten. Vi ser bland annat spännande signaler av vatten som troligvis sjunkit ner från shelfen och ner i djuphavet. En av SWERUS-C3:s övergripande målsättningar är just att undersöka interaktionen mellan grundområden och djuphav.

Man börjar märka att vintern närmar sig. Vi har haft några minusgrader under flera dygn och nyisen börjar breda ut sig över de öppna områdena. När det samtidigt blåser sker isbildningen i form av små fria iskristaller som flyter upp till ytan och bildar ett tunt ytlager som nästan ser ut som olja på vattnet vilket också dämpar vågorna.

Nätterna är nu helt klart både längre och mörkare så det är skönt att fartyget ligger på lokal tid vilket betyder att vi har fullt dagsljus vid kring lunchtid. Vi ligger nu 14 timmar efter svensk tid. Detta kommer vi att få justera när vi åker vidare västerut genom att ändra klockan så vi ligger rätt när vi kommer tillbaks till Tromsö om knappt en månad.

Hälsningar Göran Björk

Under sommaren och hösten 2014 kommer forskare från naturvetenskapliga fakulteten att skriva resebrev från sina upplevelser på expeditionen Swerus-C3. Det här brevet skrevs av Göran Björk, professor i oceanografi.

 

AV: Göran Björk

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?