SWERUS-C3, resebrev 15: "Forskningsarbetet är avslutat, och vi beger oss hemåt"

Nyhet: 2014-09-29

En snöstorm i den arktiska natten.

Oden 29 september, 2014 – 06:00 UTC (8:00 ombord, svensk tid). 81° 33.25'N, 073° 07.07'E

Här kommer mitt sista resebrev från SWERUS-C3. Allt praktiskt forskningsarbete är avslutat och vi har endast resan över en liten bit av Karahavet och Barentshavet kvar. Senast på lördag skall vi vara i Tromsö! Exakt när beror på vädret. För några av oss blir det nästan på dagen tre månaders expedition. Skall bli underbart att komma hem!

Oden är en underbar isbrytare men inte ett vidare bekvämt fartyg i grov sjö. Eftersom det kan vara mycket blåsigt på Barentshavet så här års är det inte möjligt att beräkna den exakta tid vi kommer till Tromsö eftersom vi kanske tvingas att ändra kursen något för att Oden inte skall bli allt för obekväm. Vi fick känna på lite av detta under natten när sjön ibland slog kraftigt mot skrovet. Men eftersom vi fortfarande går i iskanten gick detta snabbt över när vi kom in i ett område där isen dämpade dyningen.

Det var skönt när det praktiska forskningsarbetet tog slut av flera orsaker. Dels har vi samlat på oss mera data än vi vågat planera för, huvudsakligen för att isförhållandena varit gynnsamma. Dels började temperaturen sjunka ner mot minus tio grader och då blir en hel del av utrustningen svårhanterad. Det vatten vi samlar på oss får inte frysa under tiden vi förflyttar vattenhämtarna in i den container där vi förvarar dem och också tar våra prover.

Vi har samlat på oss mer data än vi har vågat planera för.

Sedan finns det annan utrustning som blir lidande. En av rullarna som styr vajern på vinschen kärvade men detta fixade fartygsfolket. Den ram som behövs för att lyfta ut vattenhämtarna höjs hydrauliskt så utrustningen kommer tillräckligt långt från skrovet. Här fick vi tidigt problem då vatten smugit sig in och fryst så det inte gick att utnyttja hela höjden. Meterhjulet som vajern går över samlade också på sig massa is även om vi aldrig fick några problem av detta. Men hade det fortsatt så vet man inte. När man samlar ihop alla de saker som är känsliga för kylan så är det fantastiskt skönt att allt fungerade och vi har med oss all utrustning tillbaka.

I slutet av veckan fick vi även tid att packa ner all vår utrustning. Det gäller att allt är väl surrat när vi ger oss ut i isfria vatten. Nu handlar det om att skriva rapport om resan, samla ihop alla data och kvalitetsgranska dem. Sedan börjar det roliga utvärderingsarbetet när vi skall tolka data och dra slutsatser om hur denna del av Arktiska oceanen fungerar i det klimatsystem som vi alla är så beroende av.

I lördags kväll hade vi också avslutningsmiddag. I stort sett alla i besättningen och forskarna satt ner och avnjöt en fantastisk trerättersmåltid. Som vanligt hade köket gjort ett utmärkt arbete. Efter maten var det många som satt och diskuterade både nya och gamla erfarenheter. Vi har ju blivit som en enda stor familj. Söndagen däremot är det inga som har några långa minnen av. Mitt i frukosten, kl 8:00, ändrade vi dit till 22:00. Med andra ord, det var dags att gå till sängs igen.

Hälsar Leif Anderson

Under sommaren och hösten 2014 kommer forskare från naturvetenskapliga fakulteten att skriva resebrev från sina upplevelser på expeditionen Swerus-C3. Professor Leif Anderson som har skrivit det här brevet är marinkemist.

AV: Leif Anderson. Foto: Martin Jakobsson.

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08