Tage Erlanders gästprofessur 2013 tilldelas evolutionsbiolog

Nyhet: 2012-11-05

Tage Erlanders gästprofessur 2013 har tilldelats professor Roger Butlin, University of Sheffield.

Professuren inrättades av Riksdagen 1981 för att fira tidigare statsminister Tage Erlander på hans 80-årssdag och Vetenskapsrådet utser innehavare på förslag från svensk forskare.

Roger Butlin är evolutionsbiolog och speciellt intresserad av frågor som rör evolution av nya arter. I sin forskning studerar han bland annat vad som händer i hybridzoner och hur nya arter uppkommer utan inblandning av fysiska barriärer.

Under 2013 kommer han bl.a. att arbeta tillsammans med forskare vid Linnécentret CeMEB vid Göteborgs universitet runt frågor om artbildning hos strandsnäckan Littorina saxatilis.

Kerstin Johannesson
Inst för biologi och miljövetenskap
Tel: +46 (0)31 786 96 11
E-post: Kerstin.Johannesson@bioenv.gu.se