Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tredje resebrevet: Låg vindstyrka ger möjlighet att dyka

Nyhet: 2015-02-12

 

Anders har extra mycket att göra. Förutom att vi har våra egna experiment att ta hand om så assisterar han även som dykare åt de andra forskarna. Dykteamet är ovanligt internationellt den här gången med dykare från Sverige, Italien, Tyskland och Argentina ‒ så det är mycket som ska samordnas.

Dykning är endast tillåten då vindstyrkan är under 20 knop (strax över 10 sekundmeter) och det är sällan vi har så låga vindstyrkor här. Det betyder att dykarna ofta måste vara redo att ge sig ut med tämligen kort varsel (timmar).

Dykarbetet innefattar insamling av mikro- och makroalger, ta sedimentkärnor och att placera ut bottenkamrar för mätning av syrekonsumtion/produktion. Sikten i vattnet är just nu 30-50 cm (ja, centimeter!) och temperaturen är några enstaka plusgrader ‒ så dykningen är minst sagt krävande. Anders är extra populär eftersom han, förutom de professionella dykarna, har störst erfarenhet av dykning i kalla vatten med dålig sikt.

Väderprognosen förutspår lugnt väder de närmaste dagarna och då gäller det att ta vara på tiden!
 

Hälsningar från
Angela Wulff och Anders Torstensson

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Erika Hoff|Sidan uppdaterades: 2018-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?