Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Unikt projekt undersöker fritidsbåtars effekt på havsmiljön

Nyhet: 2016-08-12

I Bohuslän, liksom i andra kustområden i Sverige, ökar befolkningen kraftigt under sommaren på grund av fritidsboende, fritidsbåtar, turism och rekreation. Den unika havsmiljön är en viktig källa för marin föda, den har en stor dragningskraft för besökande och boende och är därmed en viktig inkomstkälla och arbetsmarknad för regionen. Samtidigt påverkas skärgården och havsmiljön på negativa sätt av att vi använder den.

Ombord på Britta i GrebbestadI ett unikt samarbetsprojekt, där bland andra Göteborgs universitet, Länsstyrelsen, HaV-myndigheten, Västra Götalandsregionen och kustkommuner deltar, undersöks hur fritidsbåtarnas giftiga avgasutsläpp direkt i vattnet påverkar havsmiljön.

– Bland annat undersöker vi hur blåmusslor och ostron tar upp föroreningarna. Genom att kombinera projektgruppens unika kompetenser kan vi på så sätt stärka arbetet med ett hållbart nyttjande av havsmiljön så att olika näringar ska kunna samexistera, säger Kjell Nordberg, projektledare och professor vid institutionen för marina vetenskaper.

Fjorden ett naturligt laboratorium

Sannäsfjorden är en liten skyddad äkta tröskelfjord strax norr om Grebbestad med begränsat vattenutbyte där det i stort sett saknas utsläpp från industri, biltrafik och stadsmiljö. Den största föroreningskällan i fjorden är den stora fritidsbåtflottan. Fjorden utgör därför ett naturligt laboratrium för att kunna studera föroreningseffekter från just fritidsbåtar. Här har forskare tidigare upptäckt en tydlig koppling mellan fritidsbåtarnas antal längs fjordsträckningen och de föroreningar som kommer från båtavgaser och hamnar i bottensedimenten.

Tar bort en krabbaI juni innan båtsäsongen tagit fart sattes burar med ostron och blåmusslor ut längs Sannäsfjorden och i Grebbestad, sammanlagt 14 mätstationer. På några av dessa mätstationer finns också instrument som registrerar vattenströmmar, temperatur, salthalt och syrgas. Grebbestad är beläget bara 7 kilometer från Sannäs och är utsatt för ett betydligt bredare spektrum av föroreningar från både båtar, biltrafik, asfalterade ytor, oljespill med mera.

– De ämnen vi har specialiserat oss på är de så kallade polycykliska aromatiska kolvätena (PAH), vilka är mycket giftiga och några av dem är dessutom starkt cancerframkallade. Genom att koncentrera oss på ett litet område med en tydlig signal från just fritidsbåtar hoppas vi kunna använda denna signal för att dechiffrera de betydligt mer brusiga signalerna från mer urbana och industrialiserade områden och större hamnar. Här utnyttjar vi Grebbestad som försöksområde. Vi använder alltså Sannäs och Grebbestad som modellområde för att få ny unik kunskap och skapa verktyg som sedan är användbara för hela Sverige och Skandinavien, säger Kjell Nordberg.

Program

Media inbjuds nu till en presentation av projektet och båttur.

Onsdag den 17 augusti
10:00 Samling på kajen i Grebbestad vid Grebbestads Folkhögskolas lokaler, Marinlinjen
10:20-10:50 Presentation av projektet. Vi bjuder på kaffe och smörgås.
11:00-12:00 Båttur med forskningsfartyget Nereus. Vi tar sedimentprov från havsbotten och tar upp burar med ostron och musslor.

Varmt välkomna!

Deltagare i projektet

Göteborgs universitet
Länsstyrelsen
Havs- och vattenmyndigheten
Transportstyrelsen
Västra Götalandsregionen
Sveriges Geologiska Undersökning (SGU, Marin miljö och planering)
Umeå universitet
Kommuner i Bohuslän

Kontakt

Kjell Nordberg
Professor och projektledare
Institutionen för marina vetenskaper
E-post: kjell.nordberg@marine.gu.se
Mobiltelefon: 0706-370596

Anmälan

För att delta krävs anmälan så att vi kan ordna med kaffe och smörgåsar.
Sista dag för anmälan 15 augusti till:
Tanja Thompson, kommunikationschef
E-post: tanja.thompson@science.gu.se
Mobiltelefon: 0766-22 98 86
 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2018-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?