Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utsläpp av växthusgaser måste synliggöras

Nyhet: 2012-11-09

Dikade våtmarker i Sverige står för lika mycket utsläpp av växthusgaser som svensk industri. Det visar en sammanställning av forskning från Göteborgs universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Skog och åker på dränerade våtmarker som tidigare var myrar och kärr som odlats upp utgör mellan 5 och 10 procent av Sveriges areal. När våtmarkerna dränerats blir de en stor källa till utsläpp av växthusgaser.

Dikade våtmarker avger växthusgaser

Under klimatmötet i Durban förra året infördes nya regler i och med andra Kyotoperioden. Reglerna innebär möjlighet att bokföra dränering eller återvätning av före detta våtmarker. Nu står Sverige inför valet om att dessa ska tas med inför andra Kyotoperioden.

- Så länge våtmarker är våta avges bara metan, men i över hundra år har marker dikats ut för odling och skogsbruk och då bildas både koldioxid och lustgas i stor mängd, säger forskaren Åsa Kasimir Klemedtsson vid Institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet.

Utsläppens storlek har undersökts

Tillsammans med forskaren Örjan Berglund från Svenska lantbruksuniversitet har Åsa Kasimir Klemedtsson på uppdrag från Naturvårdsverket under sommaren och hösten 2012 sammanställt kunskap om växthusgaser från dikade våtmarker.

- Vi ser att dikade våtmarker, nu beskogade eller använda för jordbruk, är en stor potentiell källa för växthusgaser i en storleksordning som minst kan jämföras med industrisektorns utsläpp av växthusgaser i Sverige.

Utsläppen från de dränerade våtmarkerna kan minskas, men det innebär att marken åter blir våt, vilket har negativ inverkan på skogsproduktion. Det kan krävas kompromisser, anser forskarna.

Under en workshop vid Göteborgs universitet kommer frågan om våtmarker att belysas från olika synvinklar.

- Vi konstaterar att dränerade våtmarker är viktigt att ta med i Kyoto-rapporteringen eftersom dessa utgör en mycket stor utsläppskälla för växthusgaser, men hur det ska gå till kräver en omfattande diskussion.

Workshopen äger rum tisdag 13 november kl 11.00-15.30 vid Institutionen för Geovetenskaper, Göteborgs Universitet, sal Nimbus.

Kontakt:
Åsa Kasimir Klemedtsson, Inst för geovetenskaper,
031- 786 19 60, asa.kasimir@gvc.gu.se

Program och anmälan finns här:
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFZNQmozWXk2akl4TTl2QjdrU2tLT1E6MQ

 

 


 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?