Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Blöt vår och solig sommar ger nyttigare och mer hållbara äpplen

Nyhet: 2020-06-10

För att vi ska ha svenska äpplen till jul krävs förutom goda lagringsmöjligheter, att äpplena är av god kvalitet och kan stå emot mögel. Sommarvädret är viktigt, men det finns också det som äppelodlare kan ta till för att få fina och hållbara äpplen, enligt en ny doktorsavhandling från Göteborgs universitet.

Det perfekta sommarvädret för ett äpple är mycket regn och hög luftfuktighet under blomningen i april, och under fruktsättningen i tidiga juni. Det gör de färdiga äpplena mer motståndskraftiga mot patogener (sjukdomsframkallande ämnen eller organismer), som till exempel gråmögel (Botrytis cinerea). Sedan får resten av sommaren gärna vara solig. Då bildar äpplena mer proteiner och antioxidanter vilket gör dem mer motståndskraftiga mot sjukdomsangrepp efter skörd. Dessutom blir de nyttigare för oss att äta.

För att äpplena ska bli stora och saftiga, är det särskilt viktigt med sol i kombination med låg temperatur och hög luftfuktighet under den sena säsongen, precis innan skörd.

Under åren 2015-2017 har Tuyet Bui, som är doktorand vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, samlat in 200 äpplen varje höst från vardera åtta äppelodlingar i Skåne.
Hon har sedan undersökt äpplenas vikt, storlek, stärkelse- och sockerinnehåll.
Ett högt innehåll av stärkelse visade sig göra äpplet mer motståndskraftigt mot mögel, medan sockerinnehållet inte spelade någon roll, däremot blir äpplet godare.

Viktigt att ta vara på solskenet

Hur väl äpplena står emot mögel har Tuyet Bui studerat genom att direkt efter skörd, eller efter upp till tre månaders lagring, infektera dem med gråmögel och sedan undersöka dem under två veckors tid.

Vad kan då äppelodlare göra för att få äpplen av hög kvalitet? Väder och luftfuktighet är ju inte mycket att göra något åt, men det finns ändå saker att tänka på. Det gäller att ta vara på den sol som finns genom att se till att solljuset når äpplena. Om man klipper ur träden ordentligt så att kronorna blir glesa ser man till att bladen inte skuggar äpplena för mycket.

Det går också att öka äpplenas motståndskraft mot mögel. Ett sätt är att vattna om träden inte får ordentligt med vatten ovanifrån under den tidiga säsongen. Ett annat att plocka fallfrukt.

– Många odlare tycket att det är för jobbigt att ta bort alla äpplen som ramlar ner men om man gör det undviker man att patogener ligger kvar och infekterar nästa års skörd, säger Tuyet Bui.

Det är dock inte bara vädret som påverkar äpplenas motståndskraft mot mögel. Den varierar också mycket mellan olika äppelsorter där till exempel Golden delicious visade sig vara mycket mer motståndskraftig än Braeburn. Och Aroma var mer motståndskraftigt än äpplet Ingrid Marie.

Kontakt:
Tuyet Bui, institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet, mobil: 0769-01 14 68 e-post: tuyetbui005@gmail.com

Titel: Preharvest Conditions Affecting Apple Quality, Antioxidant Responses and Susceptibility to the Infection by Grey mould (Botrytis cinerea).

Handledare: Mikael Molin

Länk till avhandlingen>>

Foto:
Äpplen (GU), porträtt av Tuyet Bui (GU),


 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2020-06-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?