Tre GU-forskare får VR-medel till coronaforskning

Nyhet: 2020-07-07

Annika Rosengren, Per Sunnerhagen och Agnes Wold har av Vetenskapsrådet beviljats projektbidrag för forskning om coronavirus och covid-19.

Satsningen är ett regeringsuppdrag med målet att stödja forskning som snabbt kan bidra till att stoppa utbredningen av covid-19 och förhindra pandemiutbrott i framtiden.

Vetenskapsrådet har nu beslutat att dela ut drygt 33 miljoner kronor fördelat på 23 projekt, varav nedanstående tre vid Göteborgs universitet. Totalt hade 255 ansökningar lämnats in.

Annika Rosengren, seniorforskare, institutionen för medicin
Covid-19-epidemin i Sverige med fokus på kardiometabol sjukdom och sociodemografiska faktorer.
1 509 744 kronor

Per Sunnerhagen, professor, institutionen för kemi och molekylärbiologi
En genetisk fälla för småmolekyler som inhiberar SARS-CoV-2 main protease
892 202 kronor

Agnes Wold, professor, institutionen för biomedicin
Kan intravenöst immunglobulin dämpa cellskada och inflammation och förbättra prognosen vid svår covid-19?
1 709 094 kronor

Artikeln publicerades först på: www.gu.se

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2020-06-19