Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Uppdrag: Expedition

Att vara forskare är att ha hela vår värld som sin arbetsplats, och våra forskare är ofta ute på expeditioner på olika ställen runt om på Jorden - på den här sidan har vi samlat information och resebrev från dem.

Isfiskar vid Västantarktis

Våren 2017 tog sig Michael Axelsson (till vänster på fotot) för åttonde gången till Antarktis för ännu en expedition - med skillnaden att han för första gången skulle bege sig till västra delen av kontinenten istället för den östra.

På den västra sidan, nedanför Chiles sydspets, påverkas djur- och växtliv mer av klimatförändringarna än de gör på östra Antarktis.

Målet med expeditionen var att studera så kallade "isfiskar", en grupp om 23 arter som är unika då en del av dem saknar röda blodceller och därmed hemoglobin (Hb-), och en del saknar även myoglobin (Mb-). Hemoglobin och myoglobin är avgörande för syretransport och lagring hos alla andra ryggradsdjur och även många ryggradslösa djur.

Resebrev 2: "Första veckorna på basen", 2017-05-15
Resebrev 1: "Resan ner till Palmerstationen", 2017-04-27

Biologisk mångfald i Sydafrika

I augusti 2016 åkte Alexandre Antonelli, professor i systematik och biodiversitet, och en grupp bestående av bland annat forskare och studenter till Kap-området i Sydafrika. Målet var att under två veckor studera den biologiska mångfalden med tonvikt på växter.

Området ses som ett av världens mest spännande för biologer, med tusentals arter som bara finns där och ingen annanstans.

Här kan du läsa Alexs berättelser om sina uppleverlse från resan till Sydafrika.

Resebrev 3: "En värld av möjligheter", 2016-09-08
Resebrev 2:
 "Livet hänger på en skör tråd", 2016-08-29

Resebrev 1: "Varje kilometer hittar vi nya växter", 2016-08-26
Åker på expedition till Sydafrika - fem frågor till Alexandre Antonelli inför resan, 2016-08-18 

Våra expeditioner till Antarktis

Flera av institutionerna vid naturvetenskapliga fakulteten har sedan flera år tillbaka drivit framgångsrik forskning vid Antarktis. Läs mer om forskningen vid Antarktis

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-10-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?