Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Uppdrag: Expedition

Att vara forskare är att ha hela vår värld som sin arbetsplats, och våra forskare är ofta ute på expeditioner på olika ställen runt om på Jorden - på den här sidan har vi samlat information och resebrev från dem.

Isfiskar vid Västantarktis

Våren 2017 tog sig Michael Axelsson (till vänster på fotot) för åttonde gången till Antarktis för ännu en expedition - med skillnaden att han för första gången skulle bege sig till västra delen av kontinenten istället för den östra.

På den västra sidan, nedanför Chiles sydspets, påverkas djur- och växtliv mer av klimatförändringarna än de gör på östra Antarktis.

Målet med expeditionen var att studera så kallade "isfiskar", en grupp om 23 arter som är unika då en del av dem saknar röda blodceller och därmed hemoglobin (Hb-), och en del saknar även myoglobin (Mb-). Hemoglobin och myoglobin är avgörande för syretransport och lagring hos alla andra ryggradsdjur och även många ryggradslösa djur.

Resebrev 2: "Första veckorna på basen", 2017-05-15
Resebrev 1: "Resan ner till Palmerstationen", 2017-04-27

Biologisk mångfald i Sydafrika

I augusti 2016 åkte Alexandre Antonelli, professor i systematik och biodiversitet, och en grupp bestående av bland annat forskare och studenter till Kap-området i Sydafrika. Målet var att under två veckor studera den biologiska mångfalden med tonvikt på växter.

Området ses som ett av världens mest spännande för biologer, med tusentals arter som bara finns där och ingen annanstans.

Här kan du läsa Alexs berättelser om sina uppleverlse från resan till Sydafrika.

Resebrev 3: "En värld av möjligheter", 2016-09-08
Resebrev 2:
 "Livet hänger på en skör tråd", 2016-08-29

Resebrev 1: "Varje kilometer hittar vi nya växter", 2016-08-26
Åker på expedition till Sydafrika - fem frågor till Alexandre Antonelli inför resan, 2016-08-18

Skolprojektet Virtue

Hösten 2014 åkte Mikael Olsson och Susan Gotensparre från insitutionen för biologi och miljövetenskaper till Spanien med skolprojektet Virtue. Projektet bygger i korthet på att ett antal CD-skivor monteras på rack och placeras ut i olika vattenmiljöer och årstider, och efter en tid i vattnet får skolelever ta upp skiv-racken och studera påväxten på dem.

Här skriver de om sina upplevelser i Medelhavet.

Resebrev 3: "Vi besöker Akvariet i Palma de Mallorca", 2014-11-14
Resebrev 2: "Färgsprakande Virtue-skivor, och spanska elever får smaka svensk kaviar", 2014-11-10
Resebrev 1: "På plats i Barcelona", 2014-11-07
Läs mer om skolprojektet Virtue

Ålgräsprojekt hösten 2014

Under 2 veckor undersöker forskarna Stina Jakobsson, Gunnar Cervin och Gunilla Toth parasitangrepp på ett av våra viktigaste marina ekosystem: ålgräsängar. Ålgräs (Zostera marina) är en marin blomväxt som finns runt Sveriges kust från Stockholm till Strömstad.

Ålgräset bildar stora mattor på grunda mjuka bottnar, så kallade ålgräsängar, och den är ett viktigt marint ekosystem. Tyvärr har ålgräset försvunnit på flera håll i Sverige, mycket på grund av överfiske och övergödning. Läs mer om ålgräsprojektet

Expeditioner i Arktis

Arktis istäcke försvinner snabbare än vad som förutspåtts. När istäcket minskar påskyndas processen. Forskare från Göteborgs universitet medverkar i flera olika expeditioner till Arktis för att undersöka klimatförändringar och processer i Arktis. Läs om vår forskning i Arktis

Krokodilexpeditionen SWEDEcroc

Krokodilen har djurvärldens mest avancerade hjärl-kärlsysten. Under hösten och vintern 2013 åkte deltagarna i SWEDEcroc-projektet till Sydafrika för att genomföra de första mätningarna någonsin på krokodiler som rör sig fritt i sin omgivning.

Den typen av mätningar har länge varit omöjlig men efter ett långt utvecklingsarbete finns i dag ett system som samtidigt kan mäta flera blodflöden och blodtryck samt hjärtfrekvens via EKG och temperatur i djur som kan röra sig fritt i sin omgivning. Läs resebrev från deltagarna och få mer information om SWEDEcroc

Våra expeditioner till Antarktis

Flera av institutionerna vid naturvetenskapliga fakulteten har sedan flera år tillbaka drivit framgångsrik forskning vid Antarktis. Läs mer om forskningen vid Antarktis

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-05-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?