Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ålgräsprojekt hösten 2014

Under två veckor undersöker tre forskare från institutionen för biologi och miljövetenskaper parasitangrepp på ett av våra viktigaste marina ekosystem: ålgräsängar.

Ålgräs (Zostera marina) är en marin blomväxt som finns runt Sveriges kust från Stockholm till Strömstad. Ålgräs bildar stora mattor på grunda mjuka bottnar, så kallade ålgräsängar, och är ett viktigt marint ekosystem. Det är uppväxtplats för några av våra kommersiella fiskarter (ex. torsk), stabiliserar sedimentet, bromsar upp vågorna in mot våra stränder och binder mycket koldioxid.

Tyvärr har ålgräset försvunnit på flera håll i Sverige, mycket på grund av överfiske och övergödning. En annan, lite mindre undersökt, orsak till ålgrästs minskning är parasitiska angrepp. Labyrinthula zosterae är en encellig organism som vid en attack dödar delar av ålgräset vilket resulterar i svarta fläckar på ålgräsets gröna blad. Detta kallas vid stora utbrott för Wasting disease och kan i värsta fall döda hela populationer av ålgräs.

I Sverige har det gjorts väldigt lite forskning runt denna parasit och för att få en klarare bild på hur utbredd den är i Sverige gör vi därför en 2 veckors inventering runt kusten. Vi kommer att samla in ålgräs från flertalet orter och ålgräsängar för att med hjälp av genetiska, kemiska och visuella verktyg mäta hur attackerade de är av L. zosterae.

Projektet är finansierat av Formas.

Vilka är vi?

Vi är marinbiologer från Göteborgs Universitet där vi ingår i en grupp som främst jobbar med kemisk ekologi i havet, dvs hur organismer kommunicerar med hjälp av kemiska ämnen.

Till vardags håller vi hus på Universitetets marina fältstation på Tjärnö utanför Strömstad.

Följ vårt arbete i vår blogg >>

 

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2014-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?